Urovekkende signaler fra Egypt

Kampen mot terror må ikke føres så langt at staten selv blir en trussel mot innbyggerne.

«Vestlige menneskerettigheter passer ikke i Egypt», sa presidentAbdel-Fattah el-Sisi da en amerikansk delegasjon gjestet Egypt tidligere denne måneden. Det er ikke dette egypterne ønsker å høre etter to revolusjoner der målet nettopp var demokrati og menneskerettigheter.

Nå vekker arrestasjonen at den kjente menneskerettighetsforkjemperen Mina Thabet internasjonal bekymring. Thabet er leder ved Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF) og er ekspert på trosfrihet og kopternes rettigheter. Han er siktet for en rekke alvorlige forhold, som alle blir blankt avvist av folk som kjenner ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mina Thabet ble arrestert under dramatiske omstendigheter 19. mai da politiet gjennomførte en husransakelse hjemme hos ham. Både politiets brutale oppførsel og behandlingen han senere har fått i varetekt er sterkt kritikkverdig.

At politiet raidet et hjem på denne måten, uten ransakelses- eller arrestordre, at han ble ført vekk med bind for øynene og kjørt til et ukjent sted, og at han ikke fikk juridisk assistanse slik han hadde krav på, er ikke en rettsstat verdig. Dette bærer diktaturets umiskjennelige preg. Thabet ble opprinnelig varetektsfengslet i fire dager, men har nå fått 15 dager forlenget varetekt.

Det hører med til historien at også presidenten ved ECRF, Ahmad Abdallah, ble arrestert. Også han har fått 15 dager forlenget varetekt.

Dette er bare et av mange eksempler på at egyptiske myndigheter slår ned på sivilsamfunnet. I forrige måned ble 51 personer dømt til to års fengsel for å ha demonstrert offentlig mot at Egypt gir to øyer i Rødehavet til Saudi-Arabia. Et annet eksempel er politiraidet mot Kairo-kontoret til den kristne satelittkanalenSAT-7 i oktober i fjor der store mengder utstyr ble beslaglagt.

I en årlig rapport konkluderer britiske myndigheter med at menneskerettighetssituasjonen i Egypt er blitt forverret det siste året med flere tilfeller av tortur, politivold og forsvinninger. Det samme sierAmnesty International som ved årsskiftet utfordret utenriksministerBørge Brende til å styrke norske myndigheters kritikk. Amnesty mener at menneskerettighetssituasjonen har forverret seg dramatisk i løpet av Sisis regjeringstid, og at det nå er verre enn under avsatte presidentMubarak.

De er blant annet bekymret for summariske rettsprosesser og økt bruk av tortur under forhør. Det må også nevnes at den amerikanske trosfrihetskommisjonen nylig gikk inn for at Egypt plasseres påamerikansk UDs liste over land der det er særlig grunn til uro for brudd på trosfriheten.

Det er ingen tvil om at egyptiske myndigheter står overfor en alvorlig trussel fra radikale islamistiske krefter. Terrorangrepet mot et russisk passasjerfly over Sinai i oktober i fjor viste dette med all tydelighet. Om også havariet av etEgypt Air fly denne måneden skyldes terror, vet man ennå ikke, men drapene på åtte politimenn sør for Kairo 8. mai blir definert som et terrorangrep.

Egyptiske myndigheter står overfor en stor og alvorlig oppgave med å trygge land og folk, men når regimet utvikler seg til en politistat verre enn den folket gjorde opprør mot, har presidenten mislyktes. Kampen mot terror må ikke føres så langt at staten selv blir en trussel mot innbyggerne.