UL og kristen kulturbygging

Ofte er det lettest å legge merke til det vi ikke er fornøyd med. Det kan føre til at vi går glipp av sider ved virkeligheten som gir grunn til glede og takknemlighet. Slik kan det være i hverdagslivet, i familien, på jobben eller i livet for øvrig.

I forrige uke bleUL arrangert iRandaberg arena. UL er et av de mange lyspunktene som vi med rette kan se stort på i dagens kristenhet. Arrangementet holder gjennomgående høy kvalitet. Men enda viktigere er det likevel at UL opprettholder en tydelig evangelisk profil.

Det fikk vi blant annet bevitne iFjellhaug-professorSverre Bøes forkynnelse torsdag kveld om hvordan verdens beste Far kunne vende ryggen til sin Sønn da Sønnen var alene på korset. Bøes svar lød tydelig, og han har også gjengitt det på sin egen Facebook-side: «For aldri å måtte forlate meg, men løfte sitt åsyn på meg, være meg nådig og gi meg fred.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gledelig er det også at festivalen denne gangen la særlig vekt på å presentere de kristne høytidene. I årene fremover vil forhåpentligvis flere få se hvor viktige disse er som hjelp til å holde den kristne troen levende blant oss.

Fredag kveld bleMarianne Thormodsæter innviet til misjonstjeneste. Det ble som vanlig en sterk opplevelse å bevitne en slik hendelse. I samtale med møtelederne like før hun ble bedt for, begrunnet Thormodsæter blant annet valget sitt med å spørre hva som er det mest meningsfulle vi kan ta oss til, den tiden vi lever her på jorden.

Nå er det ikke slik at vi alle skal reise som misjonærer til fremmede land, men som kristne er vi likevel kalt til å være et misjonsfolk. Dagens Norge må i stadig større grad betraktes som misjonsmark. Men i tillegg er vi fortsatt kalt til å forkynne evangeliet der det ennå ikke er kjent.

Selv om misjonærrollen på mange måter har forandret seg, er det definitivt fortsatt aktuelt å inspirere både unge og eldre til ytremisjonstjeneste. Når Thormodsæter blir innviet foran et par tusen ungdommer, utgjør dette i seg selv en viktig kulturbyggende handling blant mennesker som står overfor hver sine egne livsvalg.

I forbindelse med årets UL har det også vakt en del oppmerksomhet at arrangøren underveis gikk ut og presiserte at det amerikanske bandet Leeland, som opptrådte under festivalen, ikke er direkte tilknyttetBethel Church i Redding, California.

Det finnes naturligvis en risiko for at man ved komme med slike uttalelser kan skape et inntrykk av at kun de med plettfri teologisk vandel blir godkjent. Og faren ved å avskrive noen, enten det er forkynnere eller artister, på grunn av hvilke bekjentskaper de måtte ha, er reell.

Når dette er sagt, er det også viktig å ha med i betraktningen av uttalelsen fra UL-arrangøren ikke kom på deres eget initiativ, men som en respons på henvendelser. Og det må være lov å klargjøre hvor man selv står når man blir spurt. Bethel-menigheten i Redding har flere sider som i både teologi og praksis skiller seg fra forkynnelsen både på UL og i mange andre norske kristne miljø.

Respektfull og åpen samtale er nyttig, også om disse spørsmålene. Og i en tid hvor teologisk bevissthet generelt synes å være nedadgående, er det mye godt å si om at det i UL-miljøet finnes mennesker som ønsker å holde den teologiske debatten levende.