Ny biskop i Stavanger

Noen markant konservativ biskop er det ikke grunn til å forvente – dessverre.

Onsdag ble det kjent at Stavanger-biskopErling­ Pettersen går av 1. mars neste år, ved fylte 67 år. ­Pettersen har bak seg nærmere 25 år med lederstillinger iDen norske kirke. Han peker på rike erfaringer og både «spennende og til dels krevende utfordringer», særlig i de to siste jobbene som henholdsvis kirkerådsdirektør og biskop.

PrestDag Øivind Østereng har stått på motsatt side av biskop Pettersen i den samlivsetiske ­debatten. De to har også vært uenige når det gjelder­ spørsmålet om alternativt tilsyn. På sin Facebook-side skrev Østereng likevel varmt om Pettersen som person.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om omstendighetene hadde vært annerledes, kunne biskopen fått gitt bispedømmet mer innen både keltisk spiritualitet, misjonsfokus, ­dialogarbeid og inspirasjon til kirkens sosiale engasjement, mente Østereng.

BådeKjetil Aano ogLudvig Bjerkreim hadde større oppslutning enn Erling Pettersen i de lokale­ kirkelige avstemningene før det skulle utnevnes ny biskop i Stavanger i 2009. Den mer liberale ­Pettersen ble likevel foretrukket av den rødgrønne regjeringen.

Nå blir det spennende å se hvordan det nyeKirkerådet vil forholde seg til det lokale ­votumet. Enda mer spennende blir det imidlertid å se hvordan de lokale stemmene fordeler seg.

Det forrige Kirkerådet fikk kritikk for en overvekt av konservative biskoper blant dem de utnevnte. Valget avAnn-Helen Fjeldstad Jusnes i Sør-Hålogaland korrigerte dette inntrykket. I tiden fremover får vi se hvilken linje det nye Kirkerådet faktisk legger seg på. To måneder etterKirkemøtet har de fått sin første bispeutnevnelse på bordet.

Den omfattende utvelgelsesprosessen varer­ fra nå og helt frem til desember. Det er også klart at både Oslo-biskopOle Christian Kvarme og Nidaros-­biskopTor Singsaas går av i løpet av inneværende fireårsperiode. De fyller begge 70 år i 2018. Det vil være en sensasjon hvis Kvarme blir erstattet av en ny relativt sett konservativ biskop.

PresesHelga Haugland Byfuglien, Hamar-biskopSolveig Fiske, Borg-biskopAtle Sommerfeldt og Tunsberg-biskopPer Arne Dahl fyller alle 67 i inneværende fireårsperiode, men kan sitte til de fyller 70. Dermed gjenstår det å se om det blir det sittende eller det neste kirkerådet som skal utnevne nye biskoper i disse bispedømmene.

Kirkerådets flertall vil ganske sikkert ønske å bruke sin innflytelse til å påvirkeBispemøtets sammensetning. Samtidig har kirkerådslederKristin Gunleiksrud Raaum sagt at hun ønsker å ivareta bredden iDen norske kirke. Derfor blir det ekstra interessant å se hvilke kandidater som kommer best ut av den lokale kirkelige avstemningen.

Stavanger er et av landets mest konservative ­bispedømmer. Om det er noe sted det sittende ­Kirkerådet kunne tenkes å utnevne en moderat konservativ biskop, måvigsel av likekj det være her. Men det forutsetter minst en slik kandidat når tilstrekkelig høyt opp i den kirkelige avstemningen. Begge de to mest populære kandidatene fra 2009 er i en alder som gjør at de neppe vinner frem denne gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I det hele tatt synes feltet ganske åpent. Kanskje kan en kandidat somIvar Braut ligge godt an. Han tilhører dem som ikke har støttet vigsel av likekjønnede par, samtidig som han har ønsket å bidra til ro rundt saken. Noen markant konservativ biskop er det ikke grunn til å forvente – dessverre.