Illustrasjonsfoto: Futureatlas.com/CC/Flickr

Motvind for Europabevegelsen

De har en betydelig jobb foran seg hvis de skal overbevise kristenfolket om å bli en del av ja-folket.

Dagen fortalte mandag at den kristne tankesmien Skaperkraft samarbeider med Europabevegelsen om utgivelsen av en ny EU-vennlig bok. Utviklingsleder i Skaperkraft, Hermund Haaland sier at de ønsker å «skape større debatt blant kristne i Norge om EU og Europa».

Debatt er positivt, men vi stiller oss nok litt tvilende til om Europabevegelsen bare er interessert i å diskutere. Her må man ikke være blåøyd. Europabevegelsen har nemlig kun ett mål og en eksistensberettigelse: Å få Norge inn i Den europeiske union.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men som kjent arbeider Europabevegelsen i motbakke for tiden. En stadig tyngre motbakke, faktisk.

Ifølge den siste målingen som ble offentliggjort i Klassekampen denne uken, ønsker over 70 prosent av oss at Norge fortsatt skal stå utenfor EU. Bare drøyt 19 prosent vil inn. Det er et overveldende flertall mot EU i alle partier, inkludert i det fremste ja-partiet Høyre. 61 prosent av høyrevelgerne ville i dag stemt nei til medlemskap.

I andre partier finnes det knapt EU-tilhengere i det hele tatt. Et av dem er Kristelig Folkeparti. I denne nye gallupen ble EU-støtten i KrF målt til nøyaktig null prosent. Det er mildt sagt labert. Her kan det nesten virke som meningsmålernes eneste sjanse til å få registrert ja-oppslutning er å ringe til partileder Knut Arild Hareide personlig.

Europabevegelsen har med andre ord en betydelig jobb foran seg hvis de skal overbevise kristenfolket om å bli en del av ja-folket.

Vi er enig med tidligere Dagen-sjefredaktør Odd Sverre Hove i den undringen han gir uttrykk for over samarbeidet mellom Skaperkraft og Europabevegelsen. Det var en overraskende allianse som naturlig nok skaper reaksjoner. Særlig stiller vi oss spørrende til Hermund Haalands uttalelse i intervjuet om at «man fra et kristent utgangspunkt ikke nødvendigvis må ende opp med å tenke at EU er Antikrist».

Her føler vi nok at Skaperkraft-lederen karikerer kristnes EU-motstand. Det er de færreste som baserer sitt nei-standpunkt på frykt for apokalypse og dommedag. Det er et helt marginalt fenomen.

Vårt inntrykk er at kristne EU-motstandere begrunner sitt syn med like gjennomtenkte og rasjonelle politiske argumenter som andre.

De argumentene har bare blitt sterkere siden forrige EU-kamp i 1994. Den gangen gjorde ja-siden sitt beste for å svartmale tilværelsen utenfor unionen. Det var ikke måte på hvilke forferdeligheter som ville ramme oss dersom vi trosset etablissementets vilje og sa nei. Resultatet ville bli økonomisk nedgang, arbeidsledighet og isolasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omtrent de samme ja-argumentene som vi nå ser i Storbritannia foran morgendagens Brexit-avstemning, altså.

Men de to tiårene som har gått, har vist oss at det er mulig å klare seg godt på egen hånd. Svært godt. Det er ikke farlig å stemme nei til EU. Verken for nordmenn eller briter.

Her i Norge er vårt tips er at motvinden for Europabevegelsen vil fortsette. Bokutgivelsen til tross.

Les også
Utfordrer til ny kristen EU-refleksjon
Les også
Kristne reagerer på «egoistisk» debatt
Les også
71 prosent av nordmenn sier nei til EU
Les også
Knapp britisk støtte for brexit
Les også
Lokal EU-tilhengjar med åtvaring til britane