KJÆRLIGHETSBUDET: Kjernen i det kristne lydighetsidealet er det doble kjærlighetsbudet, skriver Dagen på lederplass.

Kristen lydighet er ikke blind

Lydighet er et grunnleggende bibelsk, og dermed kristent, ideal.

«Lydighet er et skremmende ord i vår tid. For mange av oss framkaller det bilder av slaveri, utnyttelse og misbruk», skriver den canadiske ortodokse presten Michael Gillis på bloggen sin.

Massakren i Orlando befester nok manges inntrykk av at religiøs lydighet må ende med forferdelse. Det gjelder for alt i verden å fri både seg selv og samfunnet fra guddommelig autoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

VEBJØRN SELBEKK: Hatet mot de homofile

Vi kommer ikke fra at mange av de største og mest brutale terrorangrepene de siste tiårene er utført av mennesker som har ropt « Allah er stor!» i gjerningsøyeblikket. Eller rettere sagt: Misgjerningsøyeblikket. Noen prøver mer eller mindre galant å plassere militante islamister og konservative kristne i samme ekstremistiske bås.

En slik sammenstilling vil vi bestemt avvise. Vel kan man vise til enkelte væpnede angrep på amerikanske abortklinikker, men det er med respekt å melde et randfenomen som ikke har nevneverdig støtte i representative kristne miljøer.

Det betyr likevel ikke at alt nødvendigvis er i sin skjønneste orden i kristne sammenhenger når temaet er lydighet. All autoritet kan misbrukes. Det har dessverre skjedd, og skjer, også i kirker og kristne organisasjoner. I møte med slike problemer, og kritikk som gjør idealet om lydighet til selve problemet, er det viktig at vi tenker og taler rett.

Lydighet er et grunnleggende bibelsk, og dermed kristent, ideal. Men det dreier seg ikke om en lydighet mot hvem eller hva som helst. Ordet lydighet brukes både om Jesus – at han som barn var lydig mot Josef og Maria – og om at han var lydig mot Gud. Han «fornedret seg selv og ble lydig til døden, ja, døden på korset», skriver Paulus i den såkalte filipperbrevshymnen.

LES: – IS sto bak nattklubbmassakren i Orlando

Om vårt liv som kristne understreker apostelen i Romerbrevet at Gud har innsatt myndighetene og at vi skal være lydige mot dem. Med andre ord er det et kristent ideal å være en lovlydig og nyttig samfunnsborger.

Samtidig er Bibelen klar på at vi skal lyde Gud mer enn mennesker. Det understreket apostlene da Rådet i Jerusalem prøvde å pålegge dem å ikke undervise mennesker om Jesus og troen på ham. Ingen myndigheter har autoritet til å pålegge en kristen å handle i strid med Guds vilje. «Vi er vitner om alt dette, vi og Den hellige ånd som Gud har gitt dem som er lydige mot ham», sa apostelen Peter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et sekulært samfunn kan nok slike utsagn virke urovekkende. Men hvis Gud er Gud, kan ikke menneskelige autoriteter avsette ham eller avskaffe hans bud. Det som forhåpentligvis kan trøste og berolige dem som blir engstelige av slike utsagn, er hva som er kjernen i det kristne skal være lydige mot. Det er det doble kjærlighetsbudet.

LES OGSÅ: Trump: Jeg hadde rett om islamistisk terror

«Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: Du skal elske din neste som deg selv. På disse to budene hviler hele loven og profetene», sier Jesus.

Kristen lydighet dreier seg ikke om en blind troskap mot en uberegnelig autoritet, men mot den hellige, kjærlige og allmektige Gud. Og et av hans bud er at vi ikke skal drepe. Det gjelder også dem som måtte være uenige med oss, ja, til og med fiendene våre.

Les også
Mannen bak massakren var stamgjest på Pulse
Les også
FRI-leder: – Et stort og åpent sår i det skeive miljøet
Les også
Hatet mot de homofile
Les også
– IS sto bak nattklubbmassakren i Orlando
Les også
Amerikanere diskuterer årsaker til skytemassakrer