Heller Hillary enn Donald

Presidentvalget i USA i høst blir et valg mellom­ to onder. Av dem bør vi håpe at amerikanerne ­velger det minste, Hillary Clinton.

Etter forrige ukes braknederlag i Indiana så Ted Cruz ikke lenger noe alternativ. Han kastet inn håndkledet og avsluttet sin primærvalgkamp.

Da John Kasich rett etterpå gjorde det samme, ble det scenarioet de fleste eksperter i utgangspunktet hadde sett på som umulig, en virkelighet. TV-kjendisen og eiendomsbaronen Donald Trump blir det republikanske partiets presidentkandidat ved valget i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant demokratene pågår tvekampen fortsatt. Men bare teori kan nå frata Hillary Clinton seieren over utfordreren Bernie Sanders. Dermed blir det de tidligere vennene Donald og Hillary som skal gjøre opp seg imellom om hvem som skal kunne flytte inn i Det hvite hus.

Der har Hillary Clinton bodd før. Fra 1993 til 2001 gjorde hun det som presidenten ektefelle. ­Etter det kommende valg kan eks-president Bill Clinton bli den første mannlige presidentgemal i Det hvite hus.

Ulikt mange andre i media-Norge er Dagen ingen fan av Clinton-dynastiet i amerikansk politikk. Det gjelder også for Hillary. Vårt politiske syn er helt annerledes enn hennes på sentrale politiske områder.

Men når valget nå etter all sannsynlighet kommer til å stå mellom henne og Trump, er vi likevel ikke i tvil. Vi håper amerikanerne velger Hillary Clinton.

Å være amerikansk president er verdenspolitikkens mest ærerike embete. Men det er samtidig det mest ansvarsfulle. Vedkommende er øverstkommanderende for verdens mektigste militærmakt, inkludert klodens største og mest ødeleggende ­arsenal av kjernefysiske våpen.

Men maktutøvelsen går enda lenger enn den egne nasjonen. USAs presidenter ble under den kalde krigen gjerne titulert som «the leader of the free world», den frie verdens leder.

De siste årene har den internasjonale sikkerhetssituasjonenes gradestokk på nytt falt kraftig. Et aggressivt Russland og en barbarisk Islamsk stat representerer på hver sin måte nye, alvorlige ­sikkerhetsutfordringer for den vestlige verden.

Verdenssituasjonen er altfor volatil til å overlates i hendene på en nybegynner helt uten politisk erfaring. Og det er til alt overmål en nybegynner med et åpenbart sinneproblem. «Slå ham i ansikt­et», sa Trump til sine tilhengere da en demonstrant ble båret ut fra et av valgkampmøtene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Atomkofferten og Donald Trumps bør åpenbart holdes på behørig avstand fra hverandre.

Man kan si mye kritisk om Hillary Clinton. Det vil også vi fortsette å gjøre det. Men politisk erfaring, det har hun virkelig. Ikke minst gjelder det i utenrikspolitikken der hun har fire år bak seg som USAs utenriksminister.

Vi tror Trump er en farlig mann. Både for USA og for landets allierte. Derfor setter vi vår lit til at flertallet av de amerikanske velgerne tross alt vil ta til fornuft når de om et halvt år skal gå til vaglurnene.