Gode nyheter fra Syria og Irak

Verdenssamfunnet kan ikke leve med at et middelaldersk kalifat får varig fotfeste i hjertet av Midtøsten.

De siste årene har det gått fra vondt til verre i Midtøsten. Spesielt katastrofal har utviklingen vært i Syria og Irak.

Syrias diktatorBashar al-Assad valgte sin egen måte å møte demokratiprotestene under den arabiske våren i 2011. Han åpnet ild mot demonstrantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen vet sikkert hvor mange menneskeliv den påfølgende borgerkrigen har kostet i de fem årene den har pågått. Men anslagene varierer fra i underkant av 300.000 til over 450.000.

Irak har vært et land i kaos helt siden den amerikanske invasjonen i 2003. Selv om situasjonen ikke har vært fullt så ekstrem som i nabolandet i nord, har konflikten mellom landets sjia- og sunni-befolkningen tidvis hatt borgerkrigslignende trekk der også.

Som om ikke dette var nok har ekspansjonen tilDen islamske stat (IS) vært katastrofal for begge de to landene. I både Syria og Irak kontrollerer IS store landområder. Og disse landsmassene er tenkt som kjerneområder i det muslimske kalifatet som IS nå har utropt.

Samtidig er det nettopp herfra - fra de IS-okkuperte sonene i Syria og Irak - at de gode ny­hetene kommer. For nå krymper disse områdene. Den ­islamske stat er heldigvis i tilbakegang. På retur.

IS var på sitt sterkeste i august 2014. Siden den gang har terroristene mistet 20 prosent av de områdene de kontrollerte i Syria. I Irak har de tapt nesten halvparten av territoriet sitt. Viktige steder som Ramadi, Tikrit og oldtidsbyen Palmyra har blitt gjenerobret av irakiske regjeringsstyrker med luftstøtte fra USA.

Det kan fort bli enda mer. For nå står irakiske styrker utenfor Falluja. Og det avgjørende angrepet for å befri byens befolkning fra islamistenes favntak er ventet innen kort tid.

Det er stor grunn til å glede seg over tilbakegangen for IS. Så har da også bekjempelsen av IS vært et militært mål som både USA og Russland har kunnet enes om. Så sent som i forrige uke tok utenriksminister Sergeij Lavrov til orde for at Russland og USA burde koordinere sine bombeangrep mot Den islamske stat.

For verdenssamfunnet kan ikke leve med at et middelaldersk kalifat får varig fotfeste i hjertet av Midtøsten. Det bidrar til å destabilisere hele regionen. Ja, mer enn det. Også Europa har fått merke resultatene av Den islamske statens ekspansjon. Både gjennom den terrorbølgen som de har sluppet løs over vår verdensdel og flyktningstrømmen som krigshandlingene deres fører med seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den islamske staten har også vist seg å fungere som fluepapir på misfornøyde og desillusjonert europeisk innvandrerungdom. Unge muslimer fra Europa har reist ned til Syria og Irak for å kjempe for dette nye, selverklærte kalifatet. Drømmen om ny islamsk militær storhet har vist seg å ha stor rekrutteringseffekt. Også her i Norge.

Et IS i tilbakegang knuser forhåpentligvis den ­illusjonen.