Nord-Koreas slaver

For Nord-Korea er svært billig arbeidskraft blitt regimets nye, store inntektskilde.

De er nærmere enn vi liker å tro.Nord-Koreas slaver er ikke bare i regimets fryktede konsentrasjonsleirer. De er iEuropa, og de jobber for norske kunder.

Teknisk Ukeblad slapp sist lørdag den urovekkende nyheten om at et verft iPolen skal ha brukt nordkoreanske slavearbeidere i byggingen av høyteknologiske skip for norske selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var en tragisk ulykke som gjorde at arbeidsforholdene ble avslørt. En nord-koreansk mann omkom da han gjorde sveisearbeid på et skip som var bestilt av en norsk kunde. Under granskingen som fulgte kom det frem at det polske verftet leide arbeidskraft fra et bemanningsselskap som brukte nord-koreanske arbeidere.

LES: Kims kommunikasjon

Disse arbeiderne er å regne som moderne slaver, ble det slått fast i en forskningsrapport fra hollandske Leiden Asia Center i juli i år. Forskerne som sto bak rapporten hevder at nordkoreanerne knapt fikk utbetalt lønn, kun lommepenger. De fikk ikke bevege seg fritt i Polen, og de ble fratatt passene sine. De skal også ha blitt satt til farlig arbeid uten nødvendig verneutstyr.

«Hjemme iNorge har tilsynelatende ingen hatt den fjerneste anelse om hva som har foregått», skriver Teknisk Ukeblad. De skal ha ros for det journalistiske gravearbeidet de har gjort i denne saken. Vår tids slaver er ikke lette å få øye på av et utrent blikk. De kommer ikke i store skip fraAfrika, slik det skjedde i kolonitiden. De er ikke iført lenker. Men slavehandelen er dessverre ikke avskaffet. Derfor er det så viktig å spre informasjon om hvordan moderne slavehandel foregår, for at vi ikke skal bidra til utbytting av sårbare mennesker. Blant annet er det særdeles viktig at norske bedrifter overholder plikten til å forsikre seg om at arbeidsforholdene hos underleverandører er akseptable.

For Nord-Korea er svært billig arbeidskraft blitt regimets nye, store inntektskilde. En av dem som i flere år har advart mot denne slavehandelen, er den amerikanske menneskerettighetsaktivisten Suzanne Scholte, som har arrangert en rekke høringer om Nord-Korea i den amerikanske kongressen. «Nord-Korea sender hundretusenvis av mennesker til å arbeide utenlands, men lønnen de får, tar regimet selv. Det skjer i Midtøsten, Afrika og Europa. Dette er arbeidere som holdes isolert og nektes kontakt med lokalbefolkningen», uttalte hun for to år siden,

OgsåFNs omfattende gransking, som ble avsluttet i 2014, dokumenterte slaveri i Nord-Korea og lister dette opp som ett av flere grove forhold som de mener er forbrytelser mot menneskeheten.

Nord-Koreas unge leder, Kim Jong-un, ble mottatt med forventning da han overtok i desember 2011. Forventningene forsvant raskt. Etter Kims snart fem år ved makten er innbyggerne fremdeles sultne, respekten for menneskerettighetssituasjonen er fremdeles fraværende – og høytstående personer som ikke er lojale nok blir fremdeles henrettet til skrekk og advarsel. Det vakte internasjonal bestyrtelse da Kims onkel ble henrettet i 2013. Tirsdag ble det kjent at regimet har henrettet den tidligere landbruksministeren.

LES:Tent av urettferdigheten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter fem år ved makten er Kim Jong-un og hans regime fremdeles også en trussel mot verdensfreden. Søndag kunngjorde han at USAs fastland nå er innenfor Nord-Koreas militære rekkevidde, etter at regimet fire dager tidligere hadde gjennomført nok en prøveutskytning – denne gangen inn i japansk farvann.

At Nord-Korea, til tross for internasjonal boikott, kan fortsette å utvikle atomprogrammet sitt, skyldes blant annet inntektene fra egne slaver i utlandet. Men også slavene internt i Nord-Korea, i de beryktede fangeleirene, er del av dette bildet. Tidligere i år advarte menneskerettighetsorganisasjonen The Committee for Human Rights in North Korea om bruk av slaver i landets eksportindustri i rapporten «Gulag, inc.»

Det finnes 27 millioner slaver i verden i dag. Menneskehandel er den raskest voksende kriminaliteten i verden. Høy bevissthet om vår tids slaveri er først og fremst viktig for ofrene. Slik forfedrene våre kjempet for å avskaffe slaveriet på 1700- og 1800-tallet, må vi slåss for at dagens slaver skal få sin frihet. Når det gjelder Nord-Korea handler kampen mot slavehandelen også om å strupe en inntektskilde som gjør at landet stadig er en trussel mot sikkerheten i regionen.