En tragisk sak

Selv om vi har påpekt den feilinformasjonen som er spredt om kristendomsforfølgelse, har vi aldri påstått at Barnevernet har gjort alt riktig i den tragiske Naustdal-saken.

Internasjonale kristne mediers dekning av barnevernssaken i Naustdal er i ferd med å bli mer balansert. Det skulle det for så vidt ikke så mye til. De første artiklene som ble publisert i disse store mediene med hundretusener av lesere, var under enhver kritikk.

Presseetisk sett var sakene om den norsk-rumenske pinsevennfamilien som hadde blitt fratatt fem barn, helt forkastelige. Barna ble identifisert med navn og bilde på en måte som ville vært helt utenkelig i en norsk kontekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også sakens faktagrunnlag ble presentert på en meget kritikkverdig måte.

Christian Post var et av mediene som uten reservasjon og helt fritt for motstemmer slo fast at i Norge kan man bli tatt fra barna sine dersom man vil gi dem en kristen oppdragelse.

Det var denne åpenbare og massive feilinformasjonen om norske forhold som var bakgrunnen for at Dagen engasjerte seg i saken.

Som kristen dagsavis følte vi et særlig ansvar for å prøve å nyansere inntrykket av en norsk kristenhet som man kunne få inntrykk av nærmest var på terskelen til å bli tvunget ned i katakombene. Av samme grunn oversatte vi noen av artiklene våre til engelsk og tok også kontakt med enkelte av de utenlandske mediene.

Engasjementet ser ut til å ha båret frukter. Nå virker det som det meste av mytespredningen i hvert fall fra engelskspråklige kristne medier har opphørt.

For eksempel har Christian Post omsider funnet ut at de kanskje burde intervjue norske kristenledere om hvordan situasjonen er for norske kristne. UiO-leder Andreas Nordli forteller nå Christian Posts lesere at grunnen til at enkelte utenlandske familier kommer i konflikt med Barnevernet er at de ikke er godt nok kjent med det norske forbudet mot å slå barn.

Så tror vi også at norsk pinsebevegelses engasjement i saken har vært viktig. De har også bidratt kraftig til å rette opp det feilaktige inntrykket av at kristne generelt - og pinsevenner spesielt - forfølges i Norge. Pinseleder Andreas Hegertun sier til Christian Post at han både som kristen og som far mener det er uakseptabelt å slå barn.

For det er fysisk avstraffelse som er denne sakens kjerne, ikke kristendomsforfølgelse. Det har stått klart for oss helt fra vi som første medium i Norge omtalte saken. Foreldreparet og deres støttespillere må ta ansvar for at de valgte å spre dette feilaktige inntrykket av grunnlaget for Barnevernets inngripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så gjenstår det likevel fortsatt en vanskelig og fortvilt situasjon for denne familien, både barn og foreldre. Det må vi alle ta inn over oss.

Selv om vi har påpekt den feilinformasjonen som er spredt, har vi aldri påstått at Barnevernet har gjort alt riktig i denne saken. Det gjenstår fortsatt å se.

Å ta fem barn fra sine foreldre er et svært sterkt inngrep. Spørsmålet er om andre virkemidler burde ha blitt prøvd ut først.

Både Barnevernets egne undersøkelser og politietterforskningen av foreldrene vil forhåpentligvis bringe mer klarhet i de mange ubesvarte spørsmålene i denne tragiske saken.