OSLO SYMPOSIUM: Jeg har deltatt på begge de tidligere arrangementene og skal tale igjen i år, men kan ikke huske å ha sett snurten av Vårt Land-redaktør Simonnes, skriver Vebjørn Selbekk på lederplass i Dagen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Urettferdig konferanse-kritikk

To norske kristne konferanser har blitt møtt med sterk kritikk de siste ukene. Etter min mening fortjener både Franklin Graham-kampanjen og Oslo Symposium støtte i stedet for mistenkeliggjøring.

-----

Franklin Graham er en av de mest fremtredende evangelistene i vår tid, i hvert fall i den vestlige verden. Når en slik kapasitet kommer hit for å forkynne frelsen i Jesus Kristus i en av landets største innendørsarenaer, burde den naturlige reaksjonen blant kristne ledere selvfølgelig være å støtte initiativet. Det er jo ikke akkurat for mange store kristne kampanjer i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dessverre er det ikke gleden over hjelp til å nå Ola Nordmann med evangeliet som har preget forarbeidet foran aksjonen. I stedet har en rekke kristne ledere og politikere den siste tiden trukket seg som støttespillere og som deltagere i arrangementskomiteen.

Men nye har kommet til, og kampanjegeneral Sten Sørensen melder at det tross motgangen blir kampanjemøter i Oslo Spektrum i november. Det er bra. For Grahams støtte til Donald Trumps presidentskap bør ikke få lov til å overskygge det som er hovedsaken, nemlig at det enkle og frelsende evangeliet om Jesus skal bli forkynt på en effektiv måte i hovedstaden vår.

Franklin Graham er forkynner, ikke politiker. Og han kommer til Norge for å dele evangeliet, ikke politiske budskap. Derfor er det trist at mange tillegger enkelte uheldige politiske utsagn sagt i en amerikansk kontekst, så stor vekt at de ikke ønsker verken å støtte eller delta i arrangementet.

Et nytt moment som nå trekkes inn er angivelige negative uttalelser Franklin skal ha kommet med om muslimer. Her må det hele bero på en misforståelse. Antagelig dreier det som et tilfelle av den klassiske, men likevel svært feilaktige og farlige sammenblandingen av islam-kritikk og muslim-hat.

For Graham er ikke negativt inntilt til muslimer. Tvert imot er det den sterke kjærligheten til våre medmennesker, muslimer inkludert, som er den bærende kraften både i den humanitære og evangelistiske virksomheten til Franklin Graham. Organisasjonen hans Samaritans Purse har i 30 år drevet hjelpearbeid i muslimske land i Midtøsten. Akkurat nå er de til stede med et feltsykehus nær Mosul i Irak for å hjelpe sårede i kamphandlingene som pågår der.

Så stemmer det at Franklin Graham opp gjennom årene har kommet med sterke uttalelser om religionen islam. Mange vil nok mene at de siste årenes terrorhendelser i europeiske storbyer dessverre langt på vei har gitt Graham rett i mye av det han har sagt. Men uansett må ikke helt legitim kritikk av islam misforstås og feiltolkes som en uvilje mot den religionens trosbekjennere.

Oslo Symposium

Kritikken som rettes mot Oslo Symposium som starter i dag, inneholder mange av de samme overtonene som rammer Franklin Graham-kampanjen. Arrangementet er for amerikansk. Det er for høyreorientert. Politikk og religion blandes. Og så videre.

Ved de to tidligere symposiene i 2013 og 2015 har denne typen kritikk hovedsaklig blitt fremmet av Dagbladet-kommentatorer og andre miljøer hjemmehørende godt til venstre på den politiske skalaen. Men denne gangen kommer de hardeste ordene faktisk fra den nylig avgåtte sjefredaktøren i Vårt Land, Helge Simonnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sin nye spalte i Dagsavisen beskriver Simonnes arrangementet i raljerende vendinger: «Igjen skal basunen lyde om at Gud må verne det norske folk og Israel og hindre at en rødgrønn regjering kommer til makten i 2017.»

Eks-sjefredaktørens hovedpoeng ser ut til å være en slags refs av toppolitikere fordi de deltar på Oslo Symposium. Særlig er han kritisk til KrFs rolle. I spalten sin skriver han at han tror partiet kunne «tjent på å la Frp rå grunnen alene i dette grumsete landskapet».

Den typen karakteristikker sier nok mer om Simonnes egen politiske og religiøse elitisme enn det gjør om kvaliteten på Oslo Symposium. Jeg har deltatt på begge de tidligere arrangementene og skal tale igjen i år, men kan ikke huske å ha sett snurten av Vårt Land-redaktøren.

Et besøk i Oslo Kongressenter kunne kanskje ha motvirket noen av de verste fordommene. Hvis Simonnes hadde stilt opp i 2013 kunne han for eksempel fått se en tidligere SV-leder på talerstolen veivende med Bibelen mens han formante forsamlingen om kristen solidaritet med verdens fattige og forfulgte. Det var et magisk øyeblikk. Og Erik Solheim høstet faktisk sterkere applaus for budskapet sitt enn sin politikerkollega, KrF-leder Knut Arild Hareide, som talte etter ham.

Oslo Symposium er et på mange måter imponerende arrangement skapt av Bjarte Ystebø og hans medarbeidere. Norge IDAG-redaktøren legger ikke skjul på at han ønsker seg en sentrum-høyre-regjering i Norge. Men det må det da være helt greit å kjempe for. Og så får Helge Simonnes engasjere seg for de politiske sakene han ønsker å fremme, slik han i alle år har gjort fra redaktørkrakken i Vårt Land.

-----

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Oslo Symposium direkte på nett-TV
Les også
Advarer mot «grums» på Oslo Symposium