Truende trygghet

Utviklingen lar seg ikke stoppe. Men den må kontrolleres og styres.

Denne sommeren har vi fått et nytt tilbud på forsikringsfronten. Et selskap tilbyr billigere bilforsikring dersom vi kjører fornuftig. Det er bare en liten hake ved det hele: Selskapet vil selvsagt montere noe i bilen som kan overvåke kjøringen din.

«Smartplugg» er det uskyldige navnet på overvåkeren. Den sender informasjon til en applikasjon på mobiltelefonen som videresender til forsikringsselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Meningsmålingsinstitutter måler, blant mye annet, våre TV-vaner på oppdrag fra programtilbyderne. Det gir nyttige tilbakemeldinger til eierne om hva som er lønnsomt å satse på og hvor annonsørene kan få størst uttelling for pengebruken. Det er bare en hake ved dette også: Meningsmålerne vil installere en liten boks i hjemmet ditt slik at de kan overvåke hva du velger å se på.

Innbruddsalarmer er noe mange av oss har, gjerne med trådløs overføring til en vaktsentral. Nå tilbys det en rekke tilleggstjenester, så som direktekoblet røykvarsler, vannlekkasjevarsler og kameraovervåkning både inne og ute. Dermed kan vaktsentralen se hva som skjer i stua dersom innbruddsalarmen går.

Men selvsagt ikke ellers. Nei, da stoler vi på at de som sitter vakt gjør akkurat det og ikke misbruker mulighetene til å ta en titt inn i stua til folk, sånn bare helt tilfeldig.

Har du forresten lagt merke til at i etterforskning av kriminalsaker er det et spørsmål som nesten alltid kommer opp helt i starten: Finnes det overvåkningsbilder fra åstedet, eller noe like i nærheten? Finnes det logger for passering av bomstasjoner? Er det spor på basestasjoner i nærheten som kan si noe om hvem som har vært aktiv på mobilen i det aktuelle området?

Og hva skjer når du laster ned en ny app til mobiltelefon eller nettbrett, forresten? Noe av det første du blir spurt om er om du tillater at den nye appen registrerer hvor du befinner deg «slik at de kan optimalisere tjenestene sine».

Det er ikke så langt unna at vi havner i skremselsscenarioet som George Orwell beskrev i sin framtidsroman «1984». Hvordan han i 1947 kunne se for seg at vi skulle få flate TV-skjermer, med toveiskommunikasjon, som kunne dekke en hel vegg, er ikke til å forstå. Men hans advarsler mot diktatur og om ufrihet er desto lettere å fatte når vi står overfor dagens tekniske muligheter.

Vi mener ikke med dette å skape overdreven frykt for overvåkning og kontroll. Men det er all grunn til å være seg bevisst på at vi er en del av det overvåkningssamfunnet som er her allerede. For vi har jo lenge visst at vi etterlater oss elektroniske spor når vi besøker nettsider eller gjør våre googlesøk og at våre personopplysninger lagres og finnes mange steder på den uendelige verdensveven.

Utviklingen lar seg ikke stoppe. Men den må kontrolleres og styres. Dagens teknologiske muligheter gir skremmende muligheter i hendene på de rette, eller gale, menneskene. Det handler om å verne vår integritet i en tid der vi er mer utsatt for eksponering enn noen gang før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.