Sprikende signaler fra Pakistan

Pakistanske kristne har tidligere omtalt blasfemilovene som et sverd som henger over nakken deres. Gjentatte ganger er de blitt ofre for misbruk av disse lovene med tap av menneskeliv og eiendom som resultat.

Etter selvmordsangrepet i en familiepark iLahore i påsken, lovetPakistans statsministerNawaz Sharif at han ikke ville gi seg før de ansvarlige var straffet. Terroristene, som hadde et uttalt mål om å ramme kristne, skulle stoppes før de angrep igjen.

Samtidig gir pakistanske myndigheter etter for nettopp de kreftene som truer de kristne. Statsminister Sharif prøvde nok å vise handlekraft etter Lahore-angrepet. Ifølge NTB ble over 5000 personer pågrepet. Så er spørsmålet om dette er riktig metode for å komme terroren til livs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi merker oss at Pakistan-ekspert og historiker Terje Skaufjord uttalte at aksjonene var lite effektive og at statsminister Sharif er kjent for sitt dobbeltspill: Samtidig som han aksjonerer mot islamistene, holder han sin hånd over tvilsomme religiøse organisasjoner.

Nå tyder mye på at disse religiøse kreftene har fått enda en innrømmelse. Denne innrømmelsen kan få store konsekvenser for pakistanske kristne i sin alminnelighet og for den blasfemidømte, kristne kvinnenAsia Bibi i særdeleshet.

29. februar i år ble mannen som dreptePunjab-guvernørenSalman Taseer henrettet. Taseer var en høyt profilert kritiker av landets undertrykkende blasfemilover. 4. januar 2011 ble han skutt og drept av livvakten sin.

Vi er prinsipielt imot dødsstraff og støtter ikke henrettelsen av livvakten. Likevel vil vi gi pakistansk rettsvesen ros for at der faktisk fantes dommere som hadde mot til å dømme ham for ugjerningen. Ved dette satte de seg selv i fare, fordi blasfemispørsmålet er ytterst sensitivt.

Pakistanske kristne har tidligere omtalt blasfemilovene som et sverd som henger over nakken deres. Gjentatte ganger er de blitt ofre for misbruk av disse lovene med tap av menneskeliv og eiendom som resultat. Dette kommer i tillegg til annen forfølgelse som blant annet omfatter målrettet terror, kidnappinger, tvangskonvertering og fordriving.

Siden henrettelsen har støttespillere av Taseers drapsmann demonstrert i en rekke land. Også i Oslo har et hundretalls norsk-pakistanere demonstrert til støtte for ham som drepte mannen han var satt til å beskytte. Dette har vi tidligere tatt skarp avstand fra på lederplass.

Den siste uken har støttespillere gjennomført en omfattende sitt ned-aksjon utenfor parlamentet iIslamabad. På det meste deltok 25.000 mennesker. Demonstrantene rettet ti krav mot den pakistanske regjeringen. Ett av kravene var at det ikke skal gjøres endringer i blasfemiloven. Et annet var at ingen som er dømt for blasfemi skal benådes. Asia Bibi ble konkret nevnt. Kravet er at hun må bli hengt.

Rett før helgen avsluttet demonstrantene aksjonen og hevdet at regjeringen har kommet dem i møte blant annet på de to nevnte punktene. Dette ble avvist av innenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men uansett hvilke innrømmelser som ble gitt, viser protestbølgen til støtte for Taseers drapsmann at den pakistanske regjeringen er utsatt for et voldsomt press fra islamistiske grupper. Mye tyder på at de ikke kan, eller vil, stå i mot dette presset. Dette svekker tilliten til at de kan, eller vil, gjøre sitt ytterste for å beskytte sine egne minoriteter.

Det svekker også tilliten til at Asia Bibi vil få en rettferdig behandling når ankesaken hennes snart kommer opp igjen i høyesterett. Dette er svært nedslående signaler så kort tid etter Lahore-bombingen.