Netthetsen mot kvinner

En mann bosatt i Vestfold er tiltalt og må møte i retten for trusler han har kommet med på Facebook-siden til Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg.

16. januar i år la Aalborg ut en artikkel som handlet om nyttårsovergrepene i Köln. I kommentarfeltet under saken skrev mannen følgende:

«Dissa jævlade krimminelle søpple folka gjør som dem vil. Skulle vært tvang steriliserte når dem kommer hit til landet så dem aldri noensinne fikk formert seg... den svarte bermen som velter innover landet vårt som en haug med skadedyr full av sjukdommer».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vestfold-mannen var videre misfornøyd med meningsinnholdet i Berit Aalborgs kommentarartikkel:

«Håper virkelig at sånne som deg med sånne holdninger virkelig blir gruppevoldtatt og misshandlet av en gjeng svarte svin.»

Dette er tydeligvis en person som har problemer med mer enn orddeling, rettskrivning og syntaks. Dessverre er han ikke alene om rette sitt oppdemte hat mot innvandrere og kvinnelige samfunnsdebattanter.

I mange tilfeller virker det som om rasisme og kvinnehat går hånd i hånd. Det dreier seg nok ofte om marginaliserte menn som bruker tastaturet for å la sine egne personlige nederlag gå ut over fremmede og over det motsatte kjønn. Et ikke helt ukjent psykologisk fenomen.

Berit Aalborg forteller til egen avis at hun tidligere stort sett bare har slettet slike kommentarer. Men denne gangen anmeldte hun saken til politiet. Det gjorde hun rett i.

For dette er en viktig sak som det er som det er nødvendig å få prøvet for retten. Denne kampen kjemper Berit Aalborg ikke bare for seg selv, men også for de mange som opplever det samme som henne. At kjønnsrelatert hets og trusler om seksualisert vold brukes for å tvinge kvinner til taushet i det offentlige ordskiftet.

Hets og hatefulle ytringer er ikke noe ukjent fenomen i samfunnsdebatten. Deltagere av begge kjønn blir utsatt for det. Spesielt når det dreier seg om omstridte temaer av typen likestilling, innvandring, integrering og islam.

Men akkurat denne svært utbredte seksualiserte formen for nettrusler, rammer kun kvinner. Den blir en ekstrabelastning som potensielt sett truer ytringsfriheten for halvparten av befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Berit Aalborg har lang erfaring fra politikk og journalistikk. Hun tåler helt sikkert en støyt. Og heller ikke trusler av et slikt kaliber klarer å tvinge henne til taushet.

Men slik er det ikke for alle. Mange vil kvie seg for å delta i samfunnsdebatten hvis seksuell sjikane og trusler om voldtekt blir noe man bare må regne med hvis man som kvinne vil delta i det offentlige ordskiftet om kontroversielle temaer.

Resultatet blir en fattigere debatt og et innskrenket ytringsrom. Derfor må vi være villige til bruke de redskapene vi som samfunn har til å ­bekjempe denne negative utviklingen. Også de ­juridiske redskapene, slik Berit Aalborg nå gjør.

Les også: