Listhaugs vellykkede frierferd

I forrige uke var statsråd Sylvi Listhaug (Frp) på besøk hos flere kristne menigheter i Stavanger og Bergen. Hun var en populær gjest. Listhaug skrøt av menighetene, og takket for gode innspill i den vanskelige debatten om integrering. Menighetene kvitterte med sterk profilering i sosiale medier.

I 2004 besøkte tidligereFrp-lederCarl I. Hagen menigheten som da hetLevende Ord. Hans uttalelser om muslimenes profet Muhammed ble en av de største politiske hendelsene det året.

På denne tiden snakket mange om velgervandring fraKrF til Frp. Både Carl I. Hagen ogJohn Alvheim hadde i sin tid særlig sterk appell til kristne velgere i ulike miljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I årene som har gått, har denne utviklingen avtatt. Ved stortingsvalget i 2013 var det flere velgere som beveget seg fraFrp til KrF enn motsatt. Frem til stortingsvalget neste år blir det interessant å se om utviklingen tar en annen retning.

Før jul registrerte vi at Fremskrittspartiet solgte inn intervjuer med bådeSylvi Listhaug ogKetil Solvik-Olsen hos flere kristne medier. Vi fikk vite at den daværende landbruksministeren skulle på tur tilIsrael.

Så skjedde det omrokkeringer i regjeringen, og Sylvi Listhaug fikk en mer profilert stilling. Det ble ikke noen tur til Israel, men til gjengjeld fikk Listhaug en langt større plattform til å profilere seg og partiets politikk.

Det er naturlig å forstå Listhaugs besøk også i lys av den politiske situasjonen. Den lange valgkampen er i gang, ogFremskrittspartiet kan tenkes å ha minst to mulige scenarioer i tankene.

Det ene er at de selvsagt ønsker seg så mange kristne velgere som mulig. Det andre er at de ønsker å styrke den fløyen i KrF som ønsker å samarbeide med Frp. Tilnærmelsene mellom KrF ogAp faller ikke i god jord hos den borgerlig orienterte fløyen i KrF.

Her kommerSylvi Listhaug inn som en politiker med sterk appell hos en del kristne velgere. Under fjoråretsOslo Symposium fastslo hun entusiastisk at deltakerne der var hennes gjeng. Det er tydelig at hun ønsker å fri til dette velgersegmentet. Og med den profilen hun etter hvert har fått, er det ikke vanskelig å se at hun blir en populær politiker.

I løpet av det siste året har vi igjen sett atinnvandringsspørsmål kan bevege store velgergrupper. Sylvi Listhaug har på nokså kort tid rukket å bli en av landets mest markante politikere. Etter at hun fikk ansvar for integrerings- og asylfeltet i en svært utfordrende tid, har hun seilt enda høyere opp som en av Frps aller mest sentrale politikere.

Fra Frps ståsted må forrige ukes menighetsbesøk ha fremstått høyst vellykket. Listhaug møtte noen av de mest vitale menighetsmiljøene utenfor hovedstaden og utenfor Den norske kirkes hovedstrukturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er tilhenger av samarbeid med frivillige, og vil gjerne markere støtte til kristne menigheter. Frem mot september 2017 får vi se hvilken effekt arbeidet med å revitalisere Frps appell blant kristne velgere får.