EVANGELIET: Både IS og lignende størrelser vil reise seg mot evangeliet, men de kommer til å falle, skriver Dagen på lederplass. Illustrasjonsfoto: Reuters/NTB Scanpix

Ikke naivitet, men tillit til Gud

Vi er ikke kalt til å frykte, men til å feste vår lit til Gud.

«Alt som står imot Jesus som Sannheten, skal dømmes. Alt som har reist seg mot Gud, skal falle. Derfor bekjenner vi: Hinduismen skal falle, buddhismen skal falle, og islam skal falle». Slik skrev faglig leder Stig Magne Heitmann i Åpne Dører på debattsidene i Dagen i går:

Det er ikke hver dag vi kan publisere tekster som med en slik klarhet understreker det som den kristne kirke til enhver tid kan fastholde. Vi er ikke kalt til å frykte, men til å feste vår lit til Gud. Kirken har stått overfor betydelige utfordringer også før vår tid. Og hittil har kirken kunnet si som profeten Samuel i 1. Samuelsbok at «Så langt har Herren hjulpet oss.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ingen grunn til å være naiv når det gjelder trusselen fra organisasjoner som IS. Ikke minst her i Europa ser det ut for at sekularismens briller har ført til en del blindhet når det gjelder å innse alvoret.

Når mange nok tenker at religionen er skjøvet ut av det offentlige rom, utgjør religionen for disse heller ikke den samme politiske trusselen lenger. Men for alle som forstår hvor mye overbevisningskraft som ligger til grunn for IS' kamp, er det åpenbart at denne trusselen må vi bekjempe med alle tilgjengelige midler.

For det er sant, som Heitmann skrev i gårsdagens avis, at man i møte med IS kan få inntrykk av at det er «som om djevelen selv herjer».

For den kristne kirke ligger den viktigste trøsten og kilden til styrke i å holde fast ved Guds løfter. Både IS og lignende størrelser vil reise seg mot evangeliet, men de kommer til å falle. For kirkens del er det også avgjørende viktig at vi ikke går med på terroristenes spilleregler. Kirken er fremdeles kalt til å forkynne evangeliet for alle, også alle muslimer - og alle islamister. I dette ligger det også å be for alle disse.

Fordi vi lever i et samfunn hvor det har tatt for lang tid å innse hvilken politisk og religiøs kraft den islamistiske terroren representerer, er det fare for at også troende mennesker blir revet med av frykten slik at vår respons blir styrt av andre premisser enn de kristne. Dette må vi være på vakt mot.

Vi er ikke kalt til å opptre naivt. I kampen mot aktører som IS kommer blant annet Romerbrevets veiledning om verdslige myndigheters mandat til anvendelse. Der heter det blant annet «De som styrer, skal ikke skape frykt hos den som gjør det gode, men hos den som gjør det onde.»

Som kristne kan vi derfor støtte oppunder rettferdig kamp mot terrorismen, og mot terrorister. Dette står ikke i motsetning til at den kristne kirke opprettholder sitt kall til både å be for og forkynne evangeliet, også til mennesker det i dag kan virke nærliggende å betrakte som fiender.

Det skulle også være naturlig for oss å ha våre trossøsken i land som Syria med i tanker og bønner. På Facebook kunne vi i går via World Watch Monitor se en sterk video av unge kristne i den beleirede syriske byen Aleppo som var samlet i anledning forrige ukes verdensungdomsdager i Polen, hvor pave Frans deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ungdommene kunne naturlig nok ikke dra til Polen, så de arrangerte i stedet sin egen samling. Videoen er et sterkt vitnesbyrd om at det går an å glede seg midt i vanskeligheter. Ikke gjennom å fornekte eller ignorere virkeligheten, men ved å sette sin lit til Herren.

Les også
Når religionene faller
Les også
«Fryktens tid» og andre tegn peker i samme retning
Les også
Misjon i ei tid med terror
Les også
Frankrike tar farvel etter kirkeangrepet
Les også
En martyr i Europa
Les også
20 moskeer stengt i Frankrike