Helseministerens sokker

Bent Høie er ansvarlig for en politikk som i praksis fører til mindre av det mangfoldet han 
sier han bekjenner seg til.

Men tirsdag gjorde helseministerBent Høie (Høyre) seg skyldig i et av de største bruddene på norsk regjeringskleskode siden daværende forsvarsminister Jørgen Kosmo representerte Norge i sennepsgul dress på et NATO-møte på 90-tallet. Høie stilte på statsrådskontoret med én gul og én rosa sokk. Ministerens sokkesjokk ble til alt overmål fotodokumentert og spredd for all verden på sosiale medier.

Statsråd Høie hadde imidlertid ikke plukket feil i sokkeskuffen på morgenkvisten. Forklaringen på det utradisjonelle valget av fotbekledning var en annen. Han hadde tatt på seg sokkene etter ønske fra organisasjonenMenneskeverd som ville at han skulle bli med på deres rockesokk-aksjon til støtte for folk medDowns syndrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er selvfølgelig hyggelig at statsråden stiller opp for Menneskeverd. Og vi trenger alle gode krefter som vil kjempe for mangfold og livsrett for de som er annerledes.

Men vi klarer likevel ikke å fri oss helt fra tanken om at helseministerens umake og fargesprakende sokker er med på dekke over mer enn statsrådens føtter. Spørsmålet er om sokkestuntet bidrar til å tilsløre det faktum at ministeren er ansvarlig for en politikk som i praksis fører til mindre av det mangfoldet han sier han bekjenner seg til.

Allerede i dag blir ni av ti ufødte barn med Downs syndrom abortert bort. Og det kommer i hvert fall ikke til å bli færre når Bent Høie nå har godkjent bruken av blodtestenNIPT. Denne testen har kun en hensikt, nemlig å avsløre om et foster har kromosomavvik som Downs syndrom eller ulike trisomi-tilstander. Det er ikke snakk om behandling, men utelukkende en jakt på barn som er annerledes. Slik at moren kan få valget om hun ønsker å abortere bort dette fosteret.

Vi ser at helseministeren forsvarer seg her i Dagen med at blodtesten skal brukes i stedet for fostervannsdiagnostikk og at den minsker faren for spontanaborter. Det er for så vidt et viktig poeng. Men statsråd Høie «glemmer» samtidig to ting.

For det første er NIPT-blodtesten langt mer effektiv og kommer å avdekke mange flere kromosomfeil enn fostervannsdiagnostikken. Med flere aborter som åpenbart resultat.

Og kanskje enda viktigere. Ved å åpne for denne typen blodtesting av gravide for å avdekke fosterets tilstand, har Bent Høie åpnet døren for en utvikling som verken han eller vi kan ane rekkevidden av. For slike blodtester kan brukes til å avdekke en lang rekke andre avvik enn kromosomfeil. Sannsynligvis er det bare et tidsspørsmål før det skjer. Men det var altså Høie som startet det hele.

Legg så til at dette er statsråden som godkjente praksisen medtvillingabort. Da blir ikke Bent Høie akkurat den første man tenker på som posterboy for organisasjonen Menneskeverd.

Verken med eller uten sokker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.