PARTIFELLER: Carl I. Hagen og Sylvi Listhaug avbildet under et fylkesårsmøte i Oslo Frp.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hagen-forslag ville rammet Listhaug

fredag 16. juni 2017

Dette innlegget er en respons på "Vil nekte Oslo-ansatte å bære kors eller hijab"

Lederartikkel

Hvis Carl I. Hagen hadde fått viljen sin måtte Sylvi Listhaug ha lagt igjen korssmykket sitt hjemme da hun var helsebyråd i Oslo kommune.

FrPs forhenværende leder og nåværende bystyremedlem i hovedstaden mener religiøse symboler kan virke støtende. Derfor foreslår han å forby ansatte i Oslo kommune å bruke slike når de er på jobb.

Sier nei til «prangende» kors på jobb  

Som Dagen fortalte i går vil Hagen-forslaget også komme til å ramme korssmykker. Hos likestillingsombudet er de nemlig helt klare på at alle religiøse grupper må likebehandles dersom et slikt forbud blir innført.

Vi mistenker selvfølgelig ikke Carl I. Hagen for å ønske å ramme kristne korssmykkebrukere spesielt. Dette er nok enda et tiltak i - den etter vår mening for så vidt prisverdige - kampen mot islamisering.

Det er ganske åpenbart at det er hijaben og ikke korset Hagen vil til livs. Men i dette tilfellet kan vi likevel ikke være enig med den tidligere Frp-lederen.

Det skriver vi selv om også vi ser betydelige problematiske sider ved bruken av hijab, ikke minst det åpenbart kvinneundertrykkende aspektet. Hijab representerer en systematisert objektivisering av kvinner. De reduseres til kun å være et seksualobjekt for menn, et objekt som på grunn av sin fristende natur får ansvar for å dekke seg til.

Spørsmålet om bruk av hijab er derfor ikke enkelt. Vi har likevel falt ned på det standpunkt at hvis hijaben ikles frivillig, så mener vi det må være anledning til å bruke den i det offentlige rom. Den oppfatningen følger av vårt syn på religionsfrihet. Å ha lov til å vise sin religiøse tilhørighet, er en viktig rettighet. Den bør også gjelde på arbeidsplassen.

For oss går grensen ved politiet. Deres ansatte utøver statens makt- og voldsmonopol, og derfor bør det gjelde særlig strenge regler om nøytralitet­. Uansett hvordan man snur og vender på det så ­representerer hijab et tegn på underkastelse under den muslimske guddommen Allah. Det bør det ikke være rom for i norsk politi. Og på det grunnlaget støtter vi de gjeldende reglene om forbud mot bruk av hijab i politiet.

Men så bør man nøye seg med det. Vi er ikke positive til forsøkene på å presse trosmarkeringer ut av det offentlige rom. Oslo KrFs bystyrerepresentant Eirik Lunde har et poeng når han advarer mot sekulær-fundamentalisme. Med dette forslaget går Carl I. Hagen altfor langt i den retningen.

Og så kan det virke som han ikke har tenkt helt igjennom alle konsekvensene av det han foreslår. For Hagens forslag ville antagelig også ha rammet Norges mest kjente og omstridte korssmykkebruker. Frp-eren Sylvi Listhaug har nemlig en fortid som helsebyråd i Oslo.

Listhaugs korsbruk virker åpenbart støtende på enkelte. Det har vi tydelig sett i den offentlige debatten etter Frp-statsrådens ulike opptredener med korset godt synlig. Men vi håper da ikke Carl I. Hagen vil nekte sin partifelle muligheten til å bruke korset hun har fått av sin bestemor av den grunn?

Les også:

Hagen og Likestillingsombudet uenige om korsnekt  

 

Fra arkivet: