Gledelige uttalelser fra Siv Jensen

Vi bør gjøre det vi kan for at Norge skal være et trygt og godt land å bo i for jøder.

Fremskrittspartiet har i mange år profilert seg som et israelvennlig parti. Dette har vært et av de saksfeltene hvor partiet har vært høyest på banen i konkurransen om kristne velgere. Derfor vakte det betydelig uro da partiets landsmøte i vår gikk inn for å forby rituell omskjæring av guttebarn.

Et slikt forbud ville ha rammet den lille jødiske minoriteten i Norge hardt, siden jøder i årtusener har fått sine sønner omskåret på den åttende dag. Dette har sitt utgangspunkt i en religiøs forpliktelse, og har i uminnelige tider vært en viktig identitetsmarkør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Derfor var den vanligvis diplomatiske Ervin Kohn tydelig i sine advarsler om at et slikt forbud ville innebære et være eller et ikke-være for jøder i Norge.

Dessverre gjorde ikke disse advarslene sterkt nok inntrykk på Frps landsmøte til at vedtaksforslaget ble nedstemt. Derfor blir det ønskede forbudet stående som en sort flekk på bildet av partiets ellers sterke forsvar av Israel og jøders situasjon både i Israel og nærmere våre hjemlige trakter.

På denne bakgrunn var det gledelig å lese om møtet mellom partileder Siv Jensen og en delegasjon fra European Jewish Association i Oslo mandag:

Møtet foregikk uten journalister til stede, men ifølge European Jewish Press og Jerusalem Post understreket Jensen tydelig at dette ikke var en sak hun ville prioritere.

I intervju med Dagen utdyper Jensen sine egne uttalelser, og sier at hun på sin vakt vil prioritere saker som eldreomsorg og samferdsel. Hun understreket på møtet at landsmøtevedtaket hadde til hensikt å beskytte barn, og presiserte ellers Frps sterke støtte til Israel.

Dette ser ut til å ha beroliget gjestene fra European Jewish Association i en slik grad at sjefsrabbiner Binyomen Jacobs omtalte sin egen tidligere bekymring som «spilt tid».

Hvis European Jewish Press og Jerusalem Post gjengir Jensen korrekt, har hun i praksis gått langt i å pulverisere landsmøtets vedtak, i hvert fall hvis målet var å gjøre det til noe mer enn ord på et papir.

Partilederens uttalelser er oppløftende. Landsmøtets vedtak var dypt uklokt, og mer fundamentalt jødefiendtlig enn for eksempel LO-kongressens boikottvedtak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jensens uttalelser vil nok også kunne virke godt inn i valgkampen. KrF vil kunne kjøre frem Frps landsmøtevedtak som en kraftig selvmotsigelse for et parti som hevder å være israelvennlig. Etter Jensens uttalelser vil denne kritikken ha noe mindre kraft, selv om partilederen verken kan eller vil oppheve vedtaket på egenhånd.

Vedtaket blir derfor stående, og det er all grunn til å håpe på at det blir omgjort ved neste korsvei. I tillegg bør det tjene som en advarsel til andre partier som vurderer å gå inn på en tilsvarende linje. I stedet bør vi gjøre det vi kan for at Norge skal være et trygt og godt land å bo i for jøder. Det skylder vi dem.