En seier for borgerlig samarbeid

De fire borgerlige partiene har nå klart å bli enige om fire statsbudsjetter sammen.

Så ble det borgerlig budsjettenighet likevel.Knut Arild Hareide slapp til og med å holde søndagsåpent for å forhandle siste dag før finansdebatten i dag, selv om det var på hengende håret. For akkurat i tid til Lørdagsrevyen, Norges mest sette nyhetsprogram, dukket de fire partilederne opp for å holde pressekonferanse om avtalen de til slutt hadde kommet frem til.

Den omstridte bilpakken ligger fast, men det er flyttet på hele syv milliarder kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige budsjettforslag. Sentrumspartiene har fått viktige seire for sine hjertesaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeiderpartiet vil selvfølgelig bruke budsjetturoen denne gangen som et bevis på hvor skjørt samarbeidet på borgerlig side er. «Borgerlig kaos» vil bli et mantra vi kommer til å få høre ofte fraJonas Gahr Støre ivalgåret 2017.

Han har selvfølgelig rett i at det var vanskelig denne gangen. Alle kunne se at faren for regjeringskrise var reell. Aller mest stod på stod på spill for Erna Solberg. Hele hennes politiske byggverk på borgerlig side kunne bli lagt i ruiner. Ideen om et bredt borgerlig samarbeid kunne vært død i årevis fremover.

Heldigvis skjedde ikke det. Heldigvis, fordi et slikt bredt borgerlig samarbeid er eneste realistiske måte å holde Arbeiderpartiet ute av regjeringskontorene på.

Og når Jonas Gahr Støre nå fremover skal kritisere de borgerlige, når hans partifeller skal bruke «kaoskamerater» og andre festlige karakteristikker om samarbeidspartiene, så bør de alle sammen huske på en ting. Alt var ikke idyll mellom de rødgrønne partiene da de regjerte heller.

Det var nok mye skrik og skrål underveis i budsjettprosessene der også. Men forskjellen var at de harde budsjettbasketakene fikk stort sett foregå inne på lukkede regjeringskontorer i fred for medienes nærgående dekning.

I den borgerliges prosessen har pressen bokstavlig talt fulgt hvert steg som forhandlerne har tatt i stortingskorridorene. Når det er en mindretallsregjering som søker støtte for sitt budsjett, kan samarbeidspartiene benytte mediedynamikken som forhandlingsteknikk på en helt annen måte enn man kan gjøre når en flertallregjering gjør opp seg imellom. Det trikset brukte KrF og Venstre til fulle i år.

I tillegg var nok det forestående valget også med på å øke dramatikken. Med kun ni måneder igjen til neste stortingsvalg var det viktigere enn noensinne for både mellompartiene og Frp å få budsjettseire de kan bruke i valgkampen.

Når støvet etter hvert legger seg, håper vi likevel at mange evner å se forbi denne høstens budsjettstøy og i stedet få øye på de lange linjene. De fire borgerlige partiene har nå klart å bli enige om fire statsbudsjetter sammen. På tross av sine store politiske ulikheter har de maktet å holde sammen i den økonomiske politikken gjennom hele regjeringsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er faktisk litt av en seier for det borgerlige samarbeidsprosjektet. Og det er noe å bygge videre på frem mot valget neste år.