MAMA FRENCH: Kari Hilde Frenchs nesten selvutslettende morskjærlighet har gjort inntrykk både i Norge og Kongo.  Foto: Marte Christensen, NTB Scanpix

En mors kamp er kronet med seier

torsdag 18. mai 2017

Lederartikkel

Kari Hilde French har vist oss et at de sterkeste eksemplene på morskjærlighet som vi har sett på lenge.

Både tradisjonelle og sosiale medier koker over av glede og støtte til Joshua French etter den overraskende løslatelsen på selveste 17. mai. Men flere tar også til orde for at det likevel ikke er riktig å hylle ham.

Joshua French er åpenbart en helt i den forstand at han har kommet seg levende igjennom de åtte årene i kongolesisk fengsel. Hans kamerat og kompanjong Tjostolv Moland var ikke like heldig. Han døde i det sykdomsinfiserte, afrikanske fangehullet.

Begge to satt fengslet med flere dødsdommer hengende over hodene sine. Store deler av dommen mot dem var helt opplagt uriktig. For eksempel punktet om at de to karene skal ha drevet spionasje for Norge og Kong Harald nede i jungelen i Kongo.

Men nordmennenes rolle i drapet på sjåføren deres fremstår fortsatt uklar. Denne tragiske saken hadde nemlig allerede et dødsoffer også før Tjostolv Moland døde på cella i 2013. For mange her i Norge er han navnløs, men sjåføren het altså Abeidi Kasongo og han etterlot seg kone og seks barn. Nå har løslatelsen av Joshua French sørget for at denne allerede dypt ulykkelige historien ikke krevde menneskeliv nummer tre. Det skal vi alle være glade for.

Fra arkivet: Enken i Kongo håper French får reise hjem  

Den største helten i denne saken er uten tvil Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French. Hennes kamp for sin sønn fremstår som et av de sterkeste symbolene på morskjærlighet som vi har sett i Norge på svært lenge. Fru French hadde nok sett for seg en annerledes pensjonisttilværelse enn å bo under kummerlige forhold i Kongo for å hjelpe og pleie en dødsdømt sønn. Likevel gav hun seg helt og fullt til oppgaven. Slik bare en mor som elsker sin sønn kan gjøre.

Kari Hilde French har sagt at skyldspørsmålet ikke spiller noen rolle for morskjærligheten. Hun ville gjort det samme for gutten sin selv om hun hadde trodd han var skyldig i drapet. Og det var ikke bare her i Norge hennes nesten selvutslettende morskjærlighet gjorde inntrykk. I Kongo kalte de henne bare Mama French. Også de beundret den eldre, syke kvinnen som daglig kom til fengslet for å ta seg av sønnen som satt på dødscelle.

I forbindelse med frigivelsen har kongolesiske myndigheter trukket frem Kari Hildes innsats og situasjon hennes som en av grunnene til at de nå gikk med på å utlevere Joshua French. Norske myndigheter fortjener selvfølgelig takk for sine diplomatiske anstengelser, men mest av alt er det Mama Frenchs kamp som nå er kronet med seier.

La oss heller ikke glemme at det er enda en helt i denne saken. Det er enken etter den drepte sjåføren, Bibeche Oledjeke. I flere intervjuer har kvinnen som nå er alenemor til seks barn, fortalt om sin kristne tro og hvordan den har hjulpet henne til å tilgi mannens drapsmenn. Også hun henstilte til kongolesiske myndigheter om å frigi French og sende han hjem til hans mor i Norge.

Oledjeke og French har møtt hverandre i Kongo. På en måte var de partnere i sorgen. Oledjeke sørget over en drept ektemann. French over en dødsdømt sønn. Disse to kvinnene er de to største heltene i dramaet rundt Joshua Fench.

Les også:

Kongo mener French må sone i Norge

– Skulle ikke vært mulig å få landingstillatelse for Frenchs fly på fem timer

Frenchs fosterfamilie mistet aldri håpet

Skyldig i drap? Nei, ikke etter tiltale

Moren til Joshua: «Takker Vår Herre»