Egypts kristne under angrep

Titusener deltok på korsvandringen i Roma langfredag. Fremst gikk en egyptisk familie. De bar korset.

Det var en svært symboltung handling etter terroren som rammet koptisk-ortodokse kristne denne påsken, da bomber ble sprengt i to kirker palmesøndag. Kristne i Egypt er virkelig blant dem som bærer Kristi kors i disse dager. De lever med at IS har utpekt dem til legitime mål, og de vet at det ikke er tomme trusler. For IS var raskt ute med å ta på seg ansvaret for kirkebombene i påsken.

Denne våren har vi også sett at IS har ­drevet kristne på flukt på Sinai-halvøya. De bruker samme metoder som er blitt brukt i Syria og Irak. Kristne blir skutt, gjerne foran familiene sine. Samtidig blir folk stilt overfor det eldgamle dilemmaet som muslimske herskere så ofte har brukt overfor kristne og jøder: Konverter, betal beskyttelsesskatt eller dø. Slik har de denne våren drevet tusener på flukt. Samtidig som IS er på defensiven i Syria og Irak, ser det ut for at de trapper opp ­terroren i Egypt. Så sent som tirsdag kveld ble en politimann drept og tre andre såret i en skyte­episode ved Katarina-­klosteret sør på Sinai-halvøya. Det berømte kloster­et ligger ved foten av Sinaifjellet og står på UNESCOs verdensarvliste. Dette skal være den første gangen IS har angrepet et kloster. De gjør det bare en drøy uke før romersk-katolske pave Frans skal besøke landet, som et hån til ­president Sisi som har lovet de kristne beskyttelse – og som et varsel til paven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les:Vi sørger med kopterne

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

 

Egypts president, Abdel Fattah al-Sisi, sier at myndighetene gjør alt de kan for å finne de ansvarlige for kirkeangrepet. Det er utlovet dusør for informasjon som kan føre til pågripelser, og presidenten har fått støtte i regjeringen for å innføre tre måneders unntakstilstand. I påsken var det strengt sikkerhetsoppbud ved de fleste av landets kirker. Ved de rammede kirkene i Tanta og Alexandria og enkelte kirker i Kairo kunne man få inntrykk av å begi seg inn i en krigssone når man måtte passere pansrede kjøretøy, bevæpnet politi og metalldetektorer på kirkevei. Sikkerhetstiltakene gir trygghet, men er også en skremmende påminning om at egyptiske kristne er under angrep.

Les:Egypt utlover dusør

President Sisi mener trolig alvor når han sier han vil beskytte de kristne, selv om han hele tiden må balansere tiltakene i forhold til landets muslimske flertall. Noe annet er hvor mye beskyttelse han har kapasitet til å gi. På skjærtorsdag, samme dag som han besøkte koptisk-ortodokse pave Tawadros II for å kondolere, ble kristne angrepet i en landsby i Øvre Egypt. Muslimske naboer ble provosert fordi kristne kom sammen til bønnemøte i et hjem. Tre hjem ble brent ned, men ingen ble arrestert og stilt til ansvar. Dette viser at Sisi ikke bare kjemper mot terrorgruppen IS, men også mot islamistiske holdninger i sin egen befolkning og mot lokalpoliti som ikke tør eller vil gripe inn. Presidenten har en lang vei å gå, hvis han vil være en garantist for kristnes trygghet - og rettssikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les:Innfører unntakstilstand

Desto mer imponerende er det å se at egyptiske kristenledere, den ene etter den andre, står frem og oppfordrer folket sitt til å møte volden med til­givelse. De sørger og lider, men vil like fullt være levende vitner om at kristentroen er annerledes. Den er ikke basert på hat, men på kjærlighet. Slik er egyptiske kristne et forbilde for oss alle. La oss ­omslutte dem i bønn om styrke og beskyttelse i ­denne vanskelige tiden.