Det kristne ansvaret for Trump

Fra et kristent ståsted er det viktig å møte denne nye situasjonen på en mest mulig konstruktiv måte.

* Les flere nyheter om presidentvalget i USA

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For mange kristne amerikanere er valgseieren tilDonald Trump en etterlengtet triumf. Frykten for fire nye år med en demokratisk president har vært utbredt.

MedHillary Clinton i Det hvite hus, var man sikker på å få liberale dommere som ville prege landets retning i flere tiår fremover. Med Trump øyner man et håp om å få vippet balansen i kollegiet i mer konservativ retning.

«En republikansk president. Et republikansk senat. Høyesterett vil være trygg for en stund. Det er de beste nyhetene i kveld», skrev redaktørRod Dreher i The American Conservative på Twitter da utfallet var klart.

Tidligere i høst var Dreher intervjuet i Dagen. Han hadde ikke planer om å bruke stemmeretten i år fordi han ikke kunne tenke seg å medvirke til at verken Trump eller Clinton ble president.

I intervjuet med Dagen beskrev Dreher den nyvalgte presidenten som «en dårlig mann. Punktum».

På denne plass har vi flere ganger advart mot Trump som verdens mektigste person. Det skyldes ikke at vi mangler sympati eller forståelse med våre kristne brødre og søstres bekymring for et økende verdiliberalt og sekularistisk trykk i USA. Den uroen deler vi. Men for oss framstår Donald Trump, ut fra sin adferd, sin mangel på dannelse og sin vilje til å appellere til skumle krefter i folkedypet, ikke som noe godt svar på disse utfordringene.

De utenrikspolitiske signalene til Trump har økt vår uro betraktelig. På den andre siden er vi langt fra sikre på hvor mye forbedring Trump vil bidra til på områdene der konservative kristne har forventinger til ham.

Nå har likevel amerikanske velgere utpekt ham som sin nye president. Den beslutningen må respekteres. Fra 20. januar neste år blir han verdens mektigste person. Fra et kristent ståsted er det viktig å møte denne nye situasjonen på en mest mulig konstruktiv måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det første er det viktig at kristne, både i USA og ellers i verden, husker på ansvaret for å be for alle som er i høye stillinger. Det er på mange måter skremmende tider i verden. Beslutningene som tas av den amerikanske presidenten og apparatet rundt ham, vil være av betydning for millioner av mennesker, for ikke å si milliarder.

Vi skal huske på at Trump overtar styringen i et USA som er sterkt polarisert. «Det faktum at Donald Trump vant hvite menn og kvinner, men tapte alle etniske minoriteter, viser hvor splittet vi er. Dette er virkelig ille», skrev den kristne professoren og Christianity Today-bloggeren Ed Stetzer på Twitter. Kristne har et ansvar for å bringe fred og forsoning der det er harde fronter. Det ansvaret er det særlig viktig at amerikanske kristne er seg bevisst i tiden som kommer.

Endelig er det avgjørende at vi alle, enten vi er amerikanere eller ikke, husker at det er begrenset hva politikere kan utrette. Det gjelder både av godt og ondt. De kan gjøre det både bedre og verre enn vi forventer, men ingen av dem er i stand til å skape himmel på jorden.

Dypest sett må vi alle sette vår lit til Gud. Det gjelder samme hvem som sitter i Det hvite hus.

Se også: