Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Alkohol, feriekos og forebygging

mandag 17. juli 2017

Lederartikkel

Det er visse ting man ikke bør gjøre i dagens Norge. Én av dem er å uttale seg kritisk til alkohol ved inngangen til fellesferien.

Dét fikk Senterpartiets Kjersti Toppe erfare for noen år siden, da hun tok til orde for at pappvin burde bli dyrere enn vin på flaske, fordi hun mente at man ikke burde premiere folk som vil kjøpe alkohol i store kvantum.

Toppe ble nylig minnet om utspillet i et sommerintervju i Bergens Tidende. «Jeg fikk så mye hets at det ødela hele ferien», sier politikeren. Overfor BT innrømmer hun glatt at hun er streng i alkoholpolitikken.

Det startet da hun jobbet på legevakten i Bergen sentrum og fikk se hvor mye elendighet alkohol forårsaket. «Det må gå an å mene noe om alkoholpolitikk uten å bli beskyldt for å være moralist», sier hun.

Det er vi helt enige i. I motsetning til de som hetset Toppe, mener vi dessuten at det kan være gode grunner til å pirke bort i nordmenns alkoholbruk i ferien. Ikke minst når det er barn til stede.

Det er et tabubelagt tema, og dét er ganske pussig i grunn, siden vi ellers er opptatt av å sikre barna våre på alle områder. De vokser opp omgitt av barnesikring, massive bilstoler, sykkelhjelmer og tartandekke under huskene på lekeplassen.

Les også:

De er gjennomvaksinert, gnidd inn med høyeste solfaktor og har samvittighetsfullt tatt sine fluortabletter. Foreldre driver intensiv taxidrift, kjører barna til og fra fritidsaktiviteter og følger dem opp som aldri før. Men akkurat når det gjelder alkohol, slår bildet av de bevisste, samvittighetsfulle foreldrene noen ganger sprekker.

Og det er ingen grunn til å tro at dette ikke gjelder kristne sammenhenger også, siden det blir stadig mer vanlig å ta seg et glass eller flere, også i miljøer der avhold tidligere var det vanlige.

Barn reagerer på at foreldre endrer adferd når de drikker, og de reagerer mye tidligere enn voksne tror. Det kjennes utrygt når mamma og pappa oppfører seg annerledes enn vanlig. Dette er særlig aktuelt i ferietider.

Nesten tre av ti barn opplever at foreldre drikker mer alkohol i ferien enn ellers, viser en undersøkelse Ipsos har gjort på vegne av AV-OG-TIL.

Organisasjonen har i sommer fått stor oppmerksomhet om en film som viser hvordan det er å være seks år gamle Lukas på sydenferie med foreldre som drikker for mye alkohol.

Les også:

Et annet vektig argument for å sette sin egen vinflaske til side for barnas behov, er at foreldrenes alkoholbruk påvirker barnas drikking senere i livet. «Foreldrene er de viktigste forebyggerne», sier generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, til NTB.

En fersk undersøkelse gjort for Actis av Opinion viser at sju av ti unge mener ungdom flest drikker mer enn foreldrene tror. Funnene fra undersøkelsen viser i tillegg, slik internasjonal forskning også sier, at aksept av alkoholforbruk fra foreldrenes side fører til høyere forbruk blant ungdom.

Holdninger til alkohol etableres tidlig i livet. Når AV-OG-TIL advarer om at det er en klar sammenheng mellom foreldrenes alkoholbruk og hvor mye barna kommer til å drikke senere i livet, er det en advarsel alle foreldre bør ta til seg.

I løpet av ganske få år har holdningene endret seg når det gjelder røyking med barn til stede. Burde det ikke være like naturlig å sette alkoholen vekk når det sitter barn ved bordet?

Les også: