På Flukt: 1.5 millioner ukrainere er på flukt i sitt eget land. Flyktninghjelpen advarer mot en humanitær krise i vinterkulda.

Den glemte krigen

Det er krig i Europa. Mange av oss har gjerne glemt det, men akkurat nå står unge menn til knes i gjørme ved den lange frontlinjen i det østlige Ukraina.

Mens europeere flest tenker på islamister når det snakkes om terror, har innbyggerne i det østlige Ukraina i to år levd med en annen type terror som kom til dem i form av russisk aggresjon. Og mens medier flest holder oss løpende oppdatert på konflikten i Syria og flyktningstrømmen over Middelhavet, er det atskillig færre som skriver om at 1,5 millioner ukrainerne er flyktninger i sitt eget hjemland.

Krigen i Ukraina er trengt vekk fra overskriftene av andre katastrofer. Dét betyr ikke at denne krigen er over, og at krisen er løst. Tvert i mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les: Her ber ukrainske kristne for fred

Rett før jul offentliggjorde FNs høykommissær for menneskerettigheter en ny rapport som viser at krigen i Ukraina har kostet langt flere menneskeliv enn det som tidligere har vært kjent. Minst 9.100 mennesker har mistet livet mellom april 2014 og november 2015. Fredsavtalen som har fått navnet Minsk-avtalen brytes daglig. Flere mennesker er drept de siste ukene. Situasjonen langs frontlinjen mellom de russiskstøttede opprørerne og de ukrainske styrkene er svært spent. Det advares mot at konflikten når som helst kan blusse opp igjen, fordi ingen av partene er fornøyd med fredsavtalen.

Det gjorde inntrykk å besøke en ukrainsk militærforlegning, slik jeg gjorde før jul, og se hvilke tøffe forhold de levde under. Det var nedslående å se hvor dårlig utstyrt de var og høre hvor lenge enkelte av dem hadde vært i tjeneste uten å få reise hjem.

Les: Med bibler til fronten

Det gjorde også et dypt inntrykk å se hvordan ukrainske kirker kaster seg inn i hjelpearbeidet blant flyktninger og soldater når staten ikke strekker til. Uten kirkenes hjelp ville nøden i det østlige Ukraina vært enda verre enn den faktisk er i dag.

Men kanskje gjorde det aller mest inntrykk å snakke med de unge mødrene som vi skriver om i dagens avis. De forteller om sjokk og vantro da krigshandlingene begynte på våren for snart to år siden.

«Vi hadde aldri trodd at det kunne bli krig i Ukraina, sier en av dem. «Jeg mener, vi bor i Europa, i et moderne land, i det 21. århundre. Slikt skal ikke kunne skje.» Likevel skjedde det.

Les: Han nekter å la seg knekke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For disse kvinnene og familiene deres er livet som internflyktninger en daglig kamp. De strever med å finne tak over hodet og med å brødfø familiene i et krigstrett samfunn som ikke viser samme barmhjertighet overfor flyktningene som den første tiden. Disse menneskene er Europas usynlige flyktninger. De kommer ikke syklende over Storskog eller i gummibåter over Middelhavet. De utgjør ikke den samme akutte utfordringen som de som kommer over grensen vår og ber om asyl, men de befinner seg likevel i en svært vanskelig situasjon.

På begge sider av konflikten betaler folk i dag en høy pris for Putins stormaktsambisjoner. I Russland lider folk fordi oljeprisfall og vestlige sanksjoner gjør at tallet på fattige øker kraftig.

Det fremdeles ferske demokratiet Ukraina har definitivt også sine utfordringer. Landet er dypt splittet etter årelang politisk maktkamp. Motsetningene mellom øst og vest er dype etter snart to år med væpnet konflikt. Ukrainerne opplever at utviklingen langsomt beveger seg i rett retning, etter at demokratiopprøret vinteren 2014 tvang en stadig mer autoritær og korrupt president Victor Janukovitsj til å gå av. Men fremdeles rir korrupsjonen det ukrainske samfunnet som en mare på de fleste områder og hindrer blant annet at nødvendig hjelp kommer frem til de krigsrammede områdene i øst.

Det er ikke bare her hjemme det er kaldt nå om dagen. I Ukraina kjemper interflyktningene mot bitende kuldegrader. Flyktninghjelpen advarer nå mot en humanitær krise. Vi skylder de ukrainske flyktningene å ta advarselen på alvor.

Les også
Russiske agenter får lov til å skyte mot folkemengder
Les også
Mener verden blir et stadig bedre sted
Les også
Milliardene ruller inn til verdens våpenprodusenter
Les også
Han nekter å la seg knekke
Les også
Rekordhøg innvandring til Israel i året som gjekk