Lappverk fra biskop Nordhaug

Jeg beskrev et par ledd i Nordhaugs første tekst som «tåpelig» og «patetisk». Dette er noe helt annet enn å hevde at han er en tåpelig og patetisk person.

Jeg viser tilbiskop Nordhaugs tilsvar. Han har visst et behov for å sette deler av hans tidligere uttalelser inn i en ny og legitimerende kontekst, men han bedriver her rekonstruering. Han forsøker videre monologisk å definere hva det er som skal få passere som saklig innhold i debatten.

LEDER:Du bør lese koranen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Norhaug makter heller ikke å unngå fristelsen til å arrogant påpeke at hans «åpenbare referanser» burde være tydelig for alle bibellesere; her gjelder visst å bekrefte hans noble posisjon og argumentasjon for å bli inkludert? Nyanseringer burde selvsagt vært presentert allerede første gangen han ytret seg.

Jeg beskrev et par ledd i Nordhaugs første tekst som «tåpelig» og «patetisk». Dette er noe helt annet enn å hevde at han er en tåpelig og patetisk person. Vi er altså her vitne til retorisk lappverk for å sette hans første innlegg i et noe bedre lys: I det første innlegget nevnes ikke eksplisitt at henvisninger til

Koranen i kirken benyttes i misjonssammenhenger. Videre viser han nå legitimerende tilBispemøtets nye uttalelse. Dette er dog søkt: Denne kom først to dager etter at Nordhaug fikk trykketsitt innlegg. Bispemøtet uttaler seg her om «Religionsmøter ved kirkelige handlinger»; Nordhaugs halvfordøyde innspill forut for vedtaket er noe annet.

LES OGSÅ:Kun fire biskoper har lest hele Koranen

Det er selvsagt ikke denne uttalelsen fra Bispemøtet per se jeg kritiserer. Til slutt: Vi har dessverre i flere tiår ofte vært vitne til at flere prester setter bispemøtets anbefalinger glatt til side til fordel for egne sololøp i kirken. Bispemøtet har overhodet ikke den autoritet de gjerne liker å fremstå med.