FORKYNNELSE: Guds ord forkynnes mange steder. Ta av sted, eventuelt med hele familien, til en storsamling med god forkynnelse. La barn og unge erfare at de ikke er de eneste som tror på Jesus, og at det er naturlig å snakke om Jesus hjemme, skriver Jorunn Sjaastad.

Sommerslank?

Prester, lærere eller mennesker som reiser som forkynnere i Norge, vil bekrefte tendensen: Stadig færre av møte- og gudstjenestedeltakere leser Guds ord daglig.

Du er kanskje under gjennomsnittet interessert i annonser som lokker med en flott «sommer-kropp»- og «klar til bikini-sesongen»-produkt?

Med god grunn: Blant dem som tar Guds ord og sin tro alvorlig, prøver de fleste å holde seg unna kroppsfikseringen som har blitt så vanlig, både blant unge og voksne. – Guds folk må ha riktig fokus og å prioritere rett – om de skal være troverdige vitner om det de tror, og ham de tror på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel virker det som enkelte kristne blir sommerslanke. De forbereder ikke sommeren med å slanking, men årstiden gjør dem slanke. Næringsinntaket, særlig i juni–august, er for lavt.

– Hva hensikten er med dette «tåkepratet»? Svaret er enkelt: Det bygger på Jesu ord i Joh 6 om brødet fra himmelen. Og jeg blir i bildet: For mange kristne er sommeren lavsesong for inntak av Guds ord. Tilgangen er redusert: Møte- og forsamlingsaktiviteter er på et minimum eller har en pause. Feriemodus gjør at hverdagsvaner endres, daglige rutiner legges om.

For 15–20 år siden dro mange kristne familie på ulike samlinger for å kompensere for den reduserte tilgangen. Siste års meldinger forteller at antallet leirer og bibelcampinger har avtatt. Hvordan har dette påvirket forsyningslinjene for kristne? Møtte de høstsemesteret i en magrere utgave?

Medkristne kan ikke se hvor stort eller lite mitt inntak av Guds ord er, det blir «hemmeligheter» vi har for hverandre. Vi har tradisjon for ikke å framheve egne åndelige øvelser eller fromhet, for slikt kan fort bli misforstått. Men da står vi i fare for å havne i samme uføret som «hemmelige» slankere:

Kroppen får for få av næringsstoffene den trenger for å være frisk og vokse. Slanking kan resultere i at man blir slapp, blodfattig, beinskjør, trøtt, i dårlig form og får uregelmessigheter med hjertet. Immunforsvaret svekkes, og man blir lettere syk... Gir åndelig slanking samme resultatet?

Vel, sier du, slik «slanking» pågår vanligvis ikke så lenge at den får skadevirkninger... Det vil jeg ikke bestride. Men ser vi på de siste årenes utvikling, er dette ikke bare et sommerfenomen, jf. Dagen/InFacts undersøkelse i 2014: 7 av 10 nordmenn hadde ikke lest i Bibelen det siste året.

Gjennomsnittlig 3 prosent sa de leste Bibelen daglig, mens 3,6 prosent leste «rett som det er». At det var slik, hadde mange ant en stund. Mer tankevekkende var det at bare 1 av 5 personer i frimenigheter leste «daglig eller rett som det er».

Prester, lærere eller mennesker som reiser som forkynnere i Norge, vil bekrefte tendensen: Stadig færre av møte- og gudstjenestedeltakere leser Guds ord daglig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttrykket «lese Guds ord» er ikke bare å lese fra en papirbok. Alle med en smart-telefon kan ha Bibelen der. Andre har den som lydbok. Det er anvendelsen som er det viktigste, ikke mediet. Likevel slår jeg et slag for papirbibelen, som (foreløpig) gir en bedre sammenheng/oversikt rent fysisk: Avsnittet jeg har lest er del av en større helhet, og jeg må forholde meg til helheten, ikke bare til teksten jeg har lest.

Sommerslank? Prøv å unngå det i ditt åndelige liv. Guds ord forkynnes mange steder. Ta av sted, eventuelt med hele familien, til en storsamling med god forkynnelse. La barn og unge erfare at de ikke er de eneste som tror på Jesus, og at det er naturlig å snakke om Jesus hjemme!

«Jesus sa: «Dere skal gi dem mat!» (...) Så tok han de fem brødene og de to fiskene, løftet blikket mot himmelen og velsignet dem. Deretter brøt han dem og ga til disiplene, for at de skulle dele ut til mengden. Og alle spiste og ble mette.» (Hele artikkelen publiseres på www.foross.no)

Les også
– Gud holder ikke stengt i ferien
Les også
Unge tror mest på liv etter døden
Les også
– Høyrefolk drar ikke på kristenfestival i campingvogn
Les også
Bibelens betydning i Norge
Les også
Flere unge enn eldre søker muslimske opplevelserTallene