Viktigere enn sannheten?

Lyver Ulf Ekman overfor det svenske folk? I så fall bør det få konsekvenser.

I tv-programmet «Uppdrag Granskning» spør Sveriges TelevisionsAnna Lindman «Hvordan kunne du ta av Livets ords penger til din egen pensjon?»

Ulf Ekman sier: «Det er ikke slik.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Birgitta Ekman, som også er til stede legger til: «Det stemmer ikke».

SVTs Reporter Anna Lindman forsetter angående pensjonene:

«Jeg ser i deres årsrapport at dere får inn enormt mye penger.»

Ekman svarer: «Som går tilLivets Ord

Reporteren: «Som går til Livets Ord, og Livets Ord har betalt ut en veldig stor pensjon til deg og styret.»

Ekman: «Nei, det er ikke sånn.»

Lyver Ekman her overfor det svenske folk?

Enhver seriøs observatør burde være interessert i å finne ut om Ekman faktisk lyver. I så fall burde det få følger for hvor langt Livets Ords nye ledelse skal støtte Ekman i hans forsvarstale, eller kanskje hans mangel på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter programmet der SVT gransket Ulf Ekman og Livets Ords økonomi har en rekke kjente kristne profiler i Sverige, og også Livets Ords ledelse, gått ut til forsvar for Ekman.

Med tanke på alvorlighetsgraden i anklagelsene fra SVT, der de hevder at det er blitt begått lovbrudd og inhabilitet ved inngåelsen av pensjoner, blir man veldig overrasket over at disse nærmest på refleks forsvarer Ulf Ekmans behandling av innsamlede penger.

Oppmerksomheten ledes isteden over på SVTs metoder. En typisk finte fra Ekman og noen av hans støttespillere. Man tar nyhetsformidleren isteden for å ta inn over seg hva som ligger i kritikken.

De burde i stedet være opptatt av at SVTs mener seg å vite at fem styrerepresentanter har bevilget seg selv, i strid med stiftelsesloven og under inhabilitet, 11 millioner kroner. Penger som til syvende og sist må hentes fra Livets Ords budsjetter og dermed fra menighetens innsamlede penger.

Tilleggspensjonen på 100 prosent lønn i 10 år, som fire av styrerepresentantene i 2015, etter medias påtrykk avstod fra, er ikke medregnet i de 11 millionene i SVTs granskning.

Heller ikke den hemmelige pengesum som Robert Ekh har inngått avtale med Livets Ords stiftelse om, etter at han sluttet.

Så hva er løgn og hva er sannhet?

Er det rett å fornekte tre ganger slik Ulf Ekman og hans kone gjør foran tv-kameraet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mitt råd til Ekman, etter at «hanen» har galt, gjør som disippelen Peter, gjør helomvending og vær ydmyk.

Hva Ekman og de andre har unndratt av penger, i form av pensjonsavtalen til seg selv burde være lett å bevise, slik SVT fremstiller saken angående pensjonene.

Jeg tolker også Livets Ords nyopprettede blogg i sakens anledning slik; de bekrefter at 11 millioner har gått til pensjoner til et antall personer (i et svakt og noe tvetydig ordelag unnlater de å nevne at dette gjelder Ekman og hans fire nærmeste styremedlemmer gjennom 30 år).

Så lyver Ekman?

I min virkelighetsopplevelse gjør han det. Hva er gråsoner, halvsannheter og løgn. Er det for eksempel løgn å få folk til å tro noe annet enn hva virkeligheten gjenspeiler?

Et eksempel på at folk kjøper Ekmans misvisende forklaringer, er når den kjente journalisten Marcus Birro rykket ut i en opinionsartikkel og mente at SVT tok feil angående pensjonene.

Birro oppfattet tydeligvis ikke at Ekman og hans gamle styreledere hadde bevilget seg selv en pensjon pålydende 11 millioner. Den kjente svenske journalisten gikk ut til forsvar for Ekman ved å feilaktig sammenblande pensjonene og den inntektsgaranti som var planlagt å løpe i 10 år etter oppnådd pensjonsalder med full lønn for Ekman, fruen og de gamle styremedlemmene.

Birro hevdet at Ulf Ekman hadde betalt tilbake hele sin pensjon. Her har altså mange med Birro trodd at de pensjonspenger som SVT snakket om i programmet var tilbakebetalt. Nei, programmet tok ikke for seg denne lønnsgaranti i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter et besøk i Uppsala nylig snakket jeg med flere medlemmer av Livets Ord. Mitt inntrykk er at mange medlemmer og støttepartnere sitter tilbake med en følelse av at også Livets Ords nye lederskap og styremedlemmer også er med på å tåkelegge og komme med avledningsmanøver rundt SVTs konkrete opplysninger rundt pensjonene.

Lojaliteten til Ulf Ekman og hans renommé virker viktigere enn at angivelig inhabilitet og mislighold av innsamlede penger kommer frem i lyset og avsløres.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.