Penger og lykke

Det er som kjent vanskelig å kjøpe lykke for penger. Men hva om vi gir dem bort?

Mange vil være enig i at økt forbruk ikke nødvendigvis fører til økt lykke. Flere studier viser imidlertid at det å gi til andre, faktisk kan bidra til at man blir lykkeligere. Forskningen til psykologiprofessor Elizabeth W. Dunn ved University of British Columbia i Vancouver, Canada er et eksempel på dette. Gjennom forskjellige eksperimenter har hun vist en klar sammenheng mellom det å donere penger og opplevd lykke. De som gav penger til andre, opplevde faktisk at de ble lykkeligere!

I noen av forsøkene hun utførte ble opplevelsen respondentene hadde ved å donere penger til andre sammenlignet med følelsen de fikk etter at de brukte penger på seg selv. Her viste det seg at de som gav bort penger opplevde større lykke og glede enn de som brukte penger på seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskningen fokuserte ikke på motivene man hadde for å gi bort eller bruke pengene. Målet var med andre ord å se på handlingene i seg selv. Dermed rettes oppmerksomheten mot sammenhengen mellom det å bidra med noe for andre, i dette tilfellet penger, og egen lykkefølelse.

Et interessant poeng i denne sammenheng er at folk, ifølge Dunn, ofte sier og viser ved sine handlinger at de tror de blir lykkeligere ved å bruke penger. I realiteten viser det seg imidlertid at man faktisk opplever en større lykke ved å gi dem bort.

I en senere studie fant professor Dunn og noen av hennes kolleger ut at det å bruke penger på andre også hadde positive helsemessige effekter. Blant annet observerte de at pasienter fikk redusert sitt høye blodtrykk etter at de hadde donert penger til andre. Sett i lys av dette, er artikkelenDo Good, Feel Good, og dermed også forskningen til den amerikanske professoren Caroline Schwartz, meget interessant.

Gjennom to forskjellige studier fant hun ut at folk som gjorde noe for og hjalp andre, utviklet bedre mental helse og ble lykkeligere. Dette sammenfaller med det vi har sett på over. Det er ved å gi vi får. Eller sagt på en annen måte: «Det er en større lykke å gi enn å få» (Apg 20:35). Ved å gi til andre, opplever vi positive bieffekter i vårt eget liv.

Så er det en sammenheng mellom penger og lykke? Svaret er, som vi har sett over, ja, og denne lykken kan vi alle erfare ved å gi til og gjøre noe for andre som trenger det.