MENIGHETER: Vi trenger evangeliserende menigheter – gamle og nye. Og NaMu kan gi god hjelp til sunnhet og vekst, skriver Sten Sørensen, Lyngdal. Illustrasjonsfoto: Fotolia

Naturlig Menighetsutvikling

I tillegg til at eksisterende menigheter må vitaliseres og fornyes, trengs det mange nye menigheter der folket i dag bor. Men de nye menigheter må ha fokus på å vinne nye mennesker for Jesus.

I 20 år har Naturlig Menighetsutvikling (NaMu) arbeidet i Norge. Anne Karin og Ommund Rolfsen har ledet dette arbeidet fram til 2014, da Kjetil Sigerseth overtok. NaMu er tverrkirkelig, og i løpet av de 20 årene har rundt 430 kirker i Norge tatt menighetsprofilen som viser menighetens «helsetilstand».

I etterkant av profilen blir menigheten fulgt opp av veileder som vil foreslå tiltak sammen med menighet slik at menigheten kan bli sunnere og dermed legge til rette for vekst. Mange menigheter har tatt profilen flere ganger for å utvikle sunnhet og bærekraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NaMu fokuserer på å ta bort hindringer for vekst. Et sentralt skriftsted er Mark 4,26–28a: «Guds rike er som når en mann skal så såkornet i jorden. Han sover om natten og er oppe om dagen. Såkornet spirer og vokser, men han vet ikke hvordan det går til. For jorden gir avling av seg selv.» Poenget er at vår oppgave er å preparere jorden, så og vanne – så gir Gud vekst.

NaMu er internasjonal, og på verdensbasis har rundt 80.000 kirker i forskjellige kirkesamfunn i rundt 80 land tatt menighetsprofilen og fått oppfølging i løpet av de siste 25 år. En imponerende virksomhet.

Jeg fikk nylig høre en rapport fra kristenheten i Sverige der det ble gjort en registrering av alle menigheter i landet i år 2000. Da fantes det 2900 menigheter i Sverige fordelt på alle kirkesamfunn.

Samme registrering ble gjort ved utgangen av år 2016. Da var antall menigheter sunket til rundt 2000. Altså en nedgang på 900 menigheter i løpet av de 16 siste år. En dramatisk nedgang der over én menighet ble nedlagt per uke de siste 16 årene.

Heldigvis gjør denne «oppvekkeren» noe med kirkeledere i nabolandet, og i de mest sekulære områder som noen storbyer er trenden i ferd med å snus. Det er gledelig, men det er alvorlige tilstander sett under ett.

Et av tiltakene som lanseres er menighetsplanting. I tillegg til at eksisterende menigheter må vitaliseres og fornyes, trengs det mange nye menigheter der folket i dag bor. Men de nye menigheter må ha fokus på å vinne nye mennesker for Jesus.

Vi trenger evangeliserende menigheter – gamle og nye. Og NaMu kan gi god hjelp til sunnhet og vekst!

Les også
Kirkestrid og kirkeenhet
Les også
Misjonens spesielle oppdrag
Les også
Indre spenninger eller ny lære?
Les også
Utenforskap og innenforskap
Les også
Taktskifte nødvendig i Kristen-Norge