Meningsfullt arbeid

Vi kan med andre ord finne ekte og dyp mening i vårt arbeid når vi ser det i lys av Skaperens planer og tanker med våre liv.

De siste årene har det vært et økende fokus på at arbeidstakere trenger å oppleve mening gjennom det arbeidet de utfører. Jobben vi gjør, og som vi faktisk bruker en stor andel av tiden vår på, bør derfor ses på som noe mer enn aktiviteter for å tjene til livets opphold.

Det bør være, ifølge denne tenkningen, meningsfullt og givende å utføre de arbeidsoppgavene vi gjør. Helst bør vi også se vårt bidrag i en større sammenheng, som gjør at vi kan være stolte over det vi leverer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er mulig å finne en slik mening på flere forskjellige måter. For noen er det arbeidsoppgavene i seg selv som er meningsfulle, for eksempel en lege eller sykepleier som redder liv eller en bedriftseier som skaper nye arbeidsplasser ved å starte nye virksomheter.

Andre finner mening i oppdraget til organisasjonen de jobber for, som kan være knyttet til misjon, bistand eller undervisning.

Arbeidsgivere kan også på forskjellige måter tilrettelegge for at ansatte opplever arbeidet sitt som meningsfullt.

Det kan blant annet skje ved å sørge for at organisasjonen jobber mot viktige samfunnsmessige mål og ved å tilrettelegge for at alle ser hvordan deres jobb bidrar til det overordnede målet man jobber mot.

Men dersom vi virkelig skal se en dypere mening i arbeidet, er det et annet aspekt som er helt avgjørende.

Sett i lys av 500-årsjubileet for reformasjonen, kan det være nyttig og interessant å se på tematikken over i lys av Luthers kallsetikk og forståelse av arbeidet som kall.

Stikk i strid med forståelsen på hans tid, hvor kallsbegrepet utelukkende var knyttet til åndelige funksjoner i kirken og klosterlivet, pekteLuther på et mye bredere perspektiv hvor kallet til å tjene Gud og våre medmennesker gjelder alle mennesker i alle yrker.

Dette sammenfaller med den bibelske forvaltertanken, hvor mennesket er gitt et helhetlig ansvar til å forvalte hele skaperverket i tråd med Guds vilje og intensjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med et slikt perspektiv på arbeidslivet, handler det om at jeg ser på arbeidsoppgavene mine som en del av Guds kall for mitt liv og at jeg gjennom dette kan ære Ham og være til velsignelse for mine medmennesker.

Nyere forskning bekrefter at en kallsorientering som nevnt over har flere positive effekter på utøvelsen av vårt arbeid. Studier viser at den blant annet styrker opplevelsen av mening i arbeidet og kobler arbeidsoppgavene til en høyere hensikt som er personlig relevant for den enkelte.

Vi kan med andre ord finne ekte og dyp mening i vårt arbeid når vi ser det i lys av Skaperens planer og tanker med våre liv.