Kan barn tro?

Jesus holder fram barnet som et forbilde på det å tro, og sier det er barnet og ikke den voksne som er størst i Guds rike.

For DELK er kristne grunnskoler et høyprioritetsområde. Forleden samlet vi 170 lærere og andre skoleansatte til konferanse med fokus på barn, tro og verdier. Der stilte vi blant annet spørsmålet: Hva tenker vi om barn og tro? Hva tenker Bibelen? Kan barn egentlig tro?

I jødisk og romersk kultur ble barn sett på som mindre viktige enn voksne. De hadde først og fremst sin verdi ut fra hva de skulle bli. Slik tenkes det også stort sett i Det gamle testamente. Bare unntaksvis sies det noe vesentlig om barns tro og gudsrelasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så kommer vi til Det nye testamente og bildet blir plutselig et helt annet. Disiplene spør Jesus: Hvem er den største i himmelriket? De håpet sikkert det var en av dem. Da tar Jesus et lite barn og stiller framfor dem og sier: Uten at dere blir som barn, kommer dere ikke inn himmelriket. Den som gjør seg selv liten som dette barnet er den største i himmelriket.

Vi kan knapt forestille oss hvor uhørt disse ordene må ha lydd den gangen. Jesus holder fram barnet som et forbilde på det å tro, og sier det er barnet og ikke den voksne som er størst i Guds rike. Det kolliderte fullstendig med alt det folk tenkte om barn dengang.

Men Jesus slutter ikke med det. I Mt 11,25ff holder han igjen fram barnet på en utrolig måte: «Jeg priser deg, Far, himmelens og jordens Herre, fordi du har skjult dette for vise og forstandige, men åpenbart det for umyndige små.»

På en eller annen måte har Gud altså lagt Gudsrikets hemmeligheter ned i hjertet til barna, mens de vise og forstandige og kloke ikke så det. For et praktfullt perspektiv og en understreking av barnets plass og verdi i Guds øyne.

Iblant spør noen: Kan barn egentlig tro? Det spørsmålet svarer Jesus på i Matt 18,6 når han sier: Men den som lokker til fall en av disse små som tror på meg, han var bedre tjent med å få en kvernstein hengt om halsen og bli senket i havets dyp. Barn kan tro, fordi troen er en Guds gave.

I Mark 10,14 sier han: La de små barna komme til meg. For Guds rike tilhører slike som dem. Den som tar imot et slikt lite barn i mitt navn, tar imot meg. – Det er utrolig radikalt; Jesus gir barnet en ny status, han identifiserer seg helt med barnet og gir det den største verdi det overhodet kan få.

Hører dere egentlig hva Jesus sier, alle dere – og vi – som driver med barn nærmest på døgnbasis? – Den som tar imot, bryr seg om, har tid og omsorg for, og underviser et slikt lite barn i mitt navn, tar i realiteten imot meg, sier Jesus.

Da sier jeg: For et perspektiv å drive kristen skole og kristent barnearbeid på. For en himmel vi har over skolene og arbeidet vårt, og alle skoler, kirker og forsamlinger hvor barna blir møtt i Jesu navn.