Jenta som spurte etter Bibelen

Dannelsen av Bibelselskapet har blant annet med en ung jente fra Wales å gjøre.

DaBibelselskapet blestiftet 26. mai 1816 iOslo domkirke, hadde det blant annet med en ung jente fra Wales og et britisk parlamentsmedlem å gjøre:

LES:Det norske bibelselskap 200 år

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mary Jones hadde spart penger i mange år for å få kjøpt seg en bibel. Men da hun kom fram til prestegården etter å ha gått i fire mil, var det ingen bibler å få kjøpt. Året var 1800, og i hele Europa var situasjonen lik: Det fantes ikke nok bibler til vanlige folk, og dessuten var de altfor dyre.

Samtidig ønsket det britiske parlamentsmedlemmetWilliam Wilberforce å gjøre verden bedre. Han ville både bedre den moralske tilstanden i Storbritannia og avskaffe slaveriet. Dette hang for ham sammen, og han var sentral i stiftelsen både av det Britiske bibelselskap og selskapet til avskaffelse av slaveriet.

Presten som opplevde å få Mary Jones på døra, var også en av dem som stiftet Det britiske bibelselskapet i 1804. Og Det britiske bibelselskap var sentralt i stiftelsen avDet Norske Bibelselskap.

LES OGSÅ:Med denne boken ble landet bygget

I Norge var det nasjonsbygging på gang. Samtidig var bibelmangelen stor. Nasjonens verdigrunnlag var tilgjengelig for bare 4% av befolkningen, og man var bekymret for folkets «sjelelige» tilstand.

Men prisen på en bibel tilsvarte månedslønnen for en tjenestepike. Man trengte derfor et bibelselskap for å trykke og spre Bibelen i så store kvanta at prisen ville gå ned.

I møtet i Oslo domkirke den 26. mai 1816 ble Det Norske Bibelselskap stiftet med formålet «å utbre Den hellige skrift». Ved dette første møtet ble dermed «de norske sjelers frelse», byggingen av en ny nasjon, respons på bibelmangelen, det globale misjonsoppdraget og ønsket om å endre en kolonialisert verden til noe bedre, knyttet sammen på en unik måte.

LES MER:Slik var feiringen i 1916

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva er status etter 200 år? I 1816 hadde 4 av 100 egen bibel. Nå er det 1,3 bibler per person. I 1816 kostet en bibel en månedslønn for en tjenestepike. Nå får du Bibelen i god kvalitet for under 200-lappen. I tillegg har alle som har en smarttelefon, i prinsippet en bibel i lomma.

Da vi feiret vårt 100-årsjubileum iVår Frelsers Kirke i 1916, hadde Bibelselskapet måttet begrense antall bibelutgivelser på grunn av at bibelpapiret hadde steget i pris med 100% som følge av krig. I 2016 feirer vi vårt jubileum, samtidig som vi deler krigens smerte med våre nære samarbeidspartnere og søsken i Ukraina og Syria.

LEDER:Vi som elsker Bibelen

I 1816 betydde vårt formål «Å utbre Den Hellige Skrift» å distribuere så mange bibler som mulig i Norge. Nå er vårt formål «Å utbre den hellige skrift» ikke bare et nasjonalt bibeldistribusjonsmål, men et globalt anliggende.

I 1816 fantes det bibelselskapsarbeid i 70 land. I 2016 erUnited Bible Societies til stede i 200 land og territorier. I perioden 1816 til 1946 var Det Norske Bibelselskapets engasjement nesten utelukkende knyttet til arbeidet i Norge. I 1946 var vi ett av de 11 bibelselskap som stiftet United Bible Societies.

I 2016 er vi den tredje største bidragsyter til United Bible Societies i rene penger. En varm takk til alle våre givere!

Og nå feirer vi Bibelen! Godt bibeljubileum!