Avkristning av Norge

Det er kunnskapsløst å overse at det var kirka som starta skolevirksomhet i Norge.

Noen fakta: På 1890-tallet samlet sosialister seg om et «Sosialistisk manifest». Der tok de delvis modell fra bolsjevikene, som hadde «Kristendommen ut av skolen» som en del av sitt program.

Dette har hengt ved det norske Arbeiderpartiet som en grunnplanke helt til vår tid. Det har skjedd slik: 1903: Ap kommer på Stortinget 1905: Ap foreslo i Stortinget: Kristendomsfaget ut av skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nedstemt. 1915: Ap foreslo i Stortinget: «En konfesjonsfri skole», hvilket er det samme. Nedstemt. 1935: Ap hadde regjeringsmakt. Kirkeministeren sendte rundskriv til alle lærerskolene om å senke timetallet i Kristendomsfaget med to timer per uke. 1936/37: 4-årig lærerskole skulle opp i Stortinget.

Til saken fulgte en fagplan som hadde blant annet konkret timetallet for de respektive fag. For kristendomsfaget sto det imidlertid bare «som før». Den var smart. Stortinget visste ikke om rundskrivet.

Etter krigen skulle tre politikere utarbeide nytt langtidsprogram for Ap. To av dem mente at nå tar vi kristendomsfaget helt ut. Men, Gerhardsen sa nei, da har vi tapt. Vi må ta det steg for steg. Og slik ble det.

Så vet vi hvordan det har gått: Fra fire timer per uke, etter noen år tre timer per uke, og til slutt to timer per uke. Alle vi som har arbeidd i skoleverket i 40 år kjenner gangen i dette.

Men heller ikke de stakkars to timene skulle brukes til kristendomsfaget. Dette totimersfaget ble fylt opp til en lapskaus av flere religioner. Arbeidet med dette ble i stor grad ledet av Ap-politiker og prostTrond Bakkevig.

Der er vi nå. Så har vi fått en ordning med frivillig trosopplæring utenom skoletida for de som ønsker det. Alle som kjenner Norge bedre enn bare fra byer og bynære områder, vet hvor vanskelig dette er.

Det hører dessuten med her at en tidligere Ap-statsråd i sin tid sendte et tvilsomt rundskriv til skolene med advarsel mot å lære elevene Fedrelandssalmen og Fedrelandssangen, samt å ha juleavslutning i kirka, fordi dette kanskje ikke ville passe alle innvandrerne.

Alt dette er politikk. Da blir det høyst merkelig når prost Bakkevig på TV 06.02. i år blir spurt om det ikke er vanskelig å blande religion og politikk, og han svarer: «jo, det er ikke bra.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Like skurrende blir det når både Jonas Gahr Støre og Martin Kolberg på TV nå hevder at Ap-politikken bygger på de kristne grunnverdiene.

Gjev det var så vel! Ap har gjort mye bra for samfunnet. Men det er vanskelig å slå seg til ro med det når en vet at partiet i over hundre år har kjempa for å få kristendomsfaget ut som eget fag i norsk grunnskole.

Det er kunnskapsløst å overse at det var kirka som starta skolevirksomhet i Norge.

Som pedagoger vet vi at holdningsdannelse i samfunnet skjer ved kunnskap og verdiformidling. Å tukle med disse faktorene er meget alvorlig.

For øvrig viser jeg til Stortingsmeldinger for de respektive vedtak, og dessuten C. F Wisløff «Kristendom og politikk», 1959, og Bj. Hareide «Skal kristendommen ut av skolen?» 1961.