HOVEDSALEN: Denne salen har plass til 500 personer, men kan utvides til 700 på sikt.

Jubler for nytt bedehus

Huset står der ikke som resultat av hasardiøse krumspring, men som en konsekvens av at det gamle bedehuset hadde blitt for lite.

Det er ikke hver dag det blir etablert nye bedehus her i landet. I det siste har vi hørt mest om bedehus som blir solgt eller nedlagt. Men nå står det der, det nye bedehuset på Sotra utenfor Bergen. Mange års drømmer, tanker, samtaler og bønner har de siste årene ført til at iherdig innsats har blitt kronet med et praktbedehus.

Fredag kveld inntok ungdommen lokalene, som de første:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

På lørdag ble bedehuset sunget inn etter alle kunstens regler, og i går var det åpningsgudstjeneste med både prest og ordfører som gjester. Både den nærliggende Foldnes kirke og Bergens Indremisjon hadde avlyst sine gudstjenester for å være med på åpningen.

Willy Landro, en av de tre pensjonistene som gjennom store deler av 2016 har jobbet ubetalt på fulltid for å få bedehuset bygget, fortalte i sin hilsen om utviklingen i bedehusland i nærområdet. Fra 1906 til 1967 ble det i snitt bygget et nytt bedehus på Sotra hvert 2,5 år. Men så har det vært stille på byggefronten i nesten 50 år.

Men denne helgen fikk altså befolkningen på Sotra for alvor se det synlige vitnesbyrdet om at bedehuskulturen fremdeles er høyst levende. Huset skiller seg fra eldre bedehus på flere måter. Fasaden er åpenbart annerledes. Noe av det første man merker som besøkende, er at de har brukt mer penger på stolene enn det man gjorde i tidligere tider.

Den tekniske utrustningen er også på et langt høyere nivå. Det gjelder ikke minst lyd- og lysutstyret som skal gjøre bedehuset til et ettertraktet konsertlokale. Huset fremstår moderne på alle måter.

Men samtidig som kontrastene til det gamle Brattholmen bedehus er åpenbare, representerer Straume Forum den samme kulturen. Her har dypt engasjerte ildsjeler lagt ned en fenomenal dugnadsinnsats. Det frivillige engasjementet er i seg selv verdt å juble for.

Her har misjonsvenner satset, og her har mange også tatt på seg et betydelig økonomisk ansvar for både etablering og drift av det nye bedehuset. De har vært modige, men ikke dumdristige. Huset står der ikke som resultat av hasardiøse krumspring, men som en konsekvens av at det gamle bedehuset hadde blitt for lite. Og huset er ikke målet, huset er middelet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Brattholmen bedehus hadde registrert en nedadgående trend, da utviklingen snudde for noen år siden. Flere småbarnsfamilier kom til, og antallet møtebesøkende ble i løpet av et par år tredoblet. I Straume Forum lørdag ettermiddag var de gråhårede hodene i mindretall.

Dette opphever naturligvis ikke de grunnleggende strukturelle utfordringene som både lekmannsbevegelsen og Kristen-Norge for øvrig står overfor. Men det sier noe viktig om at det finnes sterke lyspunkter også i 2016. Straume Forum er bygget for fremtiden.

Bedehusforsamlingen har alltid vært en syngende forsamling. Derfor var det ikke mer enn på sin plass at Straume forum ble sunget inn lørdag. En hel rekke bidragsytere satte sitt preg på samlingen.

Tidligere Dagen-disponent og mangeårig indremisjonsleder Inge Ree er en av dem som har lagt ned et ganske formidabelt antall dugnadstimer i byggeprosessen. Han ba innledningsvis om at bedehuset måtte få være et redskap etter sin hensikt:

«Vi ber om at du er her til stede i ditt Ord og ved din Ånd, så er dette bare begynnelsen på en virksomhet som vil bringe velsignelse. Vi ber om at det må bli til rik velsignelse, ikke bare for oss her i salen, men for hele bygdene her på Sotra og omkring.» Det var et sterkt og gripende øyeblikk.

Mot slutten av samlingen stod den samme Ree bakerst i det ene hjørnet, og kunne konstatere at nå er de i gang. Gjennom 2016 har Ree de fleste dagene vært på plass på byggeplassen fra morgenen av, og nærmest daglig kjørt bort stein som har blitt sprengt løs fra fjellet frem til klokken ni om kvelden, kun avbrutt av middagspause. Da snakker vi dugnad på høyt nivå. Også Atle Våge og Willy Landro har antakelig vært mer på Straume Forum enn de har vært hjemmne det siste året.

I løpet av de drøye to timene samlingen lørdag varte, fikk forsamlingen høre både voksne og yngre kor, soloinnslag og mindre sanggrupper. Dessuten hadde Haldis Reigstad og Kongshaug-lærer Terje Kleppe laget en ny sang i anledning åpningshelgen.

En av sangene som ble fremført, var den gamle Børud-gjengen kjenningen «Det sanne lys». Den moderne bedehusversjonen av denne sangen var betydelig opprocket og mer drivende enn den originale versjonen fra den i utgangspunktet mer karismatisk orienterte Børud-familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Senere i programmet ble også Bjørn Eidsvåg-klassikerne «Føtter på fjell» og «Til alle tider» sunget, i selskap med både tradisjonelle salmer, typiske bedehussanger og moderne lovsanger. Bedehuskulturen er ikke helt slik som alle trodde. Det har den vel forresten aldri vært.

Samtidig som huset ikke er målet med virksomheten, er det åpenbart viktig å kunne disponere egnede lokaler. Der står Straume Forum i en tradisjon som heller ikke er ukjent i bedehusland. De som husker IMI-gården i Stavanger og Santalgården i Bergen, og de som har sett Normisjons lokaler i Staffeldst gate i Oslo vet litt om at bedehusfolket også tidligere har evnet å tenke strategisk når det gjelder plassering.

Og at de har klart å la tankene bli til handling i form av betydelige byggverk. Sotra har vært et vekstområde i mange år, og når den nye broen omsider ser ut til å stå klar om fem års tid, er det ingen grunn til å tro at veksten vil avta.

I nyere tid har det blitt mer vanlig å satse på flerbruksbygg. Det er ganske opplagt en klok strategi siden bedehus og andre kristne menighetslokaler vanligvis står tomme mesteparten av uken. Dermed kan man hente inn verdifulle leieinntekter uten at dette rammer møtevirksomheten.

IMI-kirken er antakelig de som har dratt dette konseptet lengst i samarbeidet med Stavanger forum. Men da NLMs byforsamling Salem i Bergen etablerte seg i nye lokaler i 2009, var den faste utleieavtalen med Scandic hotell en medvirkende årsak til at man kunne legge mer penger på bordet enn det som ellers ville ha vært forsvarlig.

For Straume Forums del gjenstår det å se hvor store leieinntektene kan bli. Enn så lenge er det et lite minus at byggingen av det planlagte hotellet i nærheten av Sartor senter er satt på vent. Men Straume forum skulle være et godt egnet lokale for både kurs og seminarer og samlinger av forskjellig slag.

Men alt dette er og blir sekundært. For Straume Forum er først og fremst et bedehus. Det var nok mange i forsamlingen som så noen lengre linjer da forsamlingen sang «Stor er din trofasthet, Herre og Fader.» For det er Herren bedehuset er til for. «Tidene skifter med dager og netter».

Det er fortsatt sant. Og også bedehusets utseende sier noe om det. «Nåde for synder og fred uten like.». Dét er selve poenget. Bedehuset kan på sitt beste være et vitnesbyrd om den Gud som har grepet inn med frelse for menneskene. Mer enn noe annet må bønnen være at også Straume Forum får fungere slik. «Trofaste Herre, hos deg har jeg ly.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

bedehuset: 70 millioner kroner har det kostet å få opp dette bedehuset. I helgen fyltes parkeringsplassen utfor for aller førset gang.

Ungdommer: Disse ungdommene får egne lokaler å boltre seg på i det nye bedehuset.

Lovsang: Lovsangskoret bestod av kristne fra ulike menigheter på Sotra. De oppmøtte løftet hender og sang «La din vilje skje» under åpningen av Straume Forum i helgen.

Les også
70 millioners-bygget åpnet med motorsag
Les også
Hardt arbeid og vilje til å satse
Les også
Bygger bedehus til 70 millioner
Les også
– Må kombinere stort og smått
Les også
«Den kristne kunnskapen er på retur i folket»