Illustrasjonsbilde: Rob Bye, Unsplash

Bløffen om fredsprosessen

Author picture

søndag 10. desember 2017

dagensdebatt

Hele prosessen rundt det som vi i dag ser rundt konflikten om Jerusalem er et politisk skuespill som speiler at jøder ikke skal bestemme hvilken by de vil ha til hovedstad.

Sangen om “fredsprosessen” mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter lyder igjen med fornyet kraft. Med i dette koret er ledende norske rikspolitikere i alle partier på Stortinget og ledende statsledere i det internasjonale samfunnet med få unntak.

Denne gangen er det den amerikanske presidentens anerkjennelse av Jerusalem som har utløst “korsangen”. Muslimske ledere er i harnisk og oppfordrer sitt folk til å vise sin vrede mot “sionistene”. Brenning av dekk og steinkasting mot israelske soldater som igjen bruker tåregass og gummikuler mot angrepene blir sendt rett inn i stuene våre gjennom media, mens ledende muslimske politikere retter en advarende pekefinger til de som alltid har skylden for problemene, nemlig jødene.

Dette året er det femti år siden israelske soldater gikk inn i Øst- Jerusalem og Israel tok styringen av Øst-Jerusalem. Vest-Jerusalem var dagen før utsatt for kraftig beskytning med bombekastere fra jordanske styrker. 900 bygninger i Vest-Jerusalem ble truffet.20 israelere ble drept og 1000 personer såret.Overtakelsen av Øst-Jerusalem var en historisk korrigering etter at byen hadde ligget under forskjellige herskere og nasjoner i lang tid. Disse hadde gjort sitt beste for at jødene sin arv og historiske tilknytning til Jerusalem skulle fjernes, selv om jødene har sine historiske røtter i denne byen helt siden David var konge i Israel.

En tid som i dag bevitnes i sin helhet gjennom utgravingen av “Davidsbyen” i Jerusalem. Det muslimske samfunn er i harnisk i disse dagene og hevder at Jerusalem tilhører dem. Jerusalem var jødenes hovedstad lenge før faktisk Muhammed så dagens lys.

Hele prosessen rundt det som vi i dag ser rundt konflikten om Jerusalem er et politisk skuespill som speiler at jøder ikke skal bestemme hvilken by de vil ha til hovedstad. Det skal det internasjonale samfunnet og dermed basta, Fred med palestinerne er en illusjon og ikke en reell virkelighet, men det spiller visst ingen rolle. Denne illusjonen lever i beste velgående hos alle statsledere også inkludert den amerikanske presidenten.