På flukt: En halv million mennesker har flyktet fra Mosul de siste dagene. Nesten alle kristne har nå forlatt byen, melder flere kristne nyhetstjenester.

– Nå drar de siste kristne fra Mosul

Kristne irakere trygler om forbønn. Folk flykter for livet, men de har få trygge plasser å søke tilflukt.

– Frykten sprer seg i hovedstaden for hva som kommer til å skje videre, sier Andrew White, sogneprest i Den anglikanske kirke i Bagdad.

Bare fra Mosul, Iraks nest største by, har en halv million mennesker lagt på flukt de siste dagene. Nå er spørsmålet hvor flyktningene skal gjøre av seg. Å dra til Syria, slik irakerne gjorde under den forrige borgerkrigen, er utelukket. Men heller ikke de kurdiske selvstyreområdene i Nord-Irak er en trygg havn lenger. I et Irak preget av oppløsning, har Kurdistan lenge vært en trygg oase. Dét kan det være slutt på. Islamistgruppen ISILs angrep på kurdiske byer denne uken har rystet hele regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvarsløse

Mosul, byen som ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) tok kontroll over i helgen, har i løpet av flere år fått utvikle seg til et ekstremistreir. Likevel kom det som et sjokk på hele regionen at ISIL kunne ta Mosul uten motstand. Vantro innbyggere ble vitne til at regjeringssoldater og politi som skulle forsvare dem, stakk av.

– Byen falt som et fly uten motor, sier en forretningsmann fra Mosul til The Guardian.

Guvernør Atheel Nujafi rettet mandag en desperat oppfordring til befolkningen om å forsvare seg selv.

Ber om forbønn

– ISIL brøt med Al-Qaeda fordi de synes de var for liberale. ISILs mål er å etablere en sunni-muslimsk stat i det nordlige Syria og Irak og innføre sharialover, sier Andrew White.

Med ISILs behandling av kristne i Raqqa-provinsen i Syria friskt i minne, føler Mosuls kristne seg nå spesielt sårbare, melder forbønns- og nyhetstjenesten Middle East Concern. I februar ble kristne ledere i Raqqa tvunget til å signere en avtale om at de kristne innbyggerne skulle ha såkalt dhimmi-status, det ville blant annet si at de skulle betale den muslimske beskyttelsesskatten jizya og at de måtte følge muslimske regler for klesdrakt og mat.

– Fortvilende

Tradisjonelt har det vært en stor, kristen befolkning i Mosul, som er samme by som Bibelens Ninive. I årene etter den amerikansk-ledede invasjonen ble byen og distriktet rundt også tilfluktssted for kristne som flyktet fra Bagdad og Basra.

– De flyktet fra Bagdad hjem til sine områder i nord for å komme i sikkerhet, men nå har volden nådd dem igjen. Dette er virkelig grusomt og fortvilende, sier White.

Han forteller at myndighetene i Kurdistan prøver å begrense den store strømmen av flyktninger fra Mosul, fordi de allerede har åpnet opp for hundre tusener av flyktninger fra den syriske borgerkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han håper myndighetene i Bagdad skal hindre opprørerne i å nå hovedstaden.

– Den irakske hær prøver å stanse dem, men de nærmer seg hovedstaden, sier White.

Ikke flere igjen

– Nå flykter de siste kristne fra Mosul, sier en kilde i Irak til World Watch Monitor. Han tror dette kan være den siste gangen kristne flykter fra byen – rett og slett fordi der ikke er flere kristne igjen.

Inntrykket blir bekreftet av den kaldeiske erkebiskopen Shimoun Emil Nona, som bor bare tre kilometer utenfor Mosul.

– Alle nonnene, prestene og de kristne familiene har forlatt byen. Kirkene er stengt. Situasjonen er svært vanskelig, sier han til AsiaNews.

Minst en kirke skal være nedbrent i Mosul, ifølge Middle East Concern.

– Be og gi

Andrew White befinner seg for tiden i England for å samle penger til det omfattende nødhjelpsarbeidet han leder i Irak. Nå skulle han gjerne vært tilbake i Bagdad for å hjelpe folk i det krigsherjede landet.

– Jeg skulle gjerne reist på dagen, men jeg er nødt å samle inn penger til arbeidet før jeg drar. Situasjonen for de kristne i Bagdad er svært usikker. Alle er veldig redde for hva som kommer til å skje, og det er stor frykt over alt, sier White.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier det er to ting kristne i Vesten kan gjøre i denne situasjonen:

– For det første må dere be for oss. Dernest må kristne støtte oss med midler til å hjelpe de mange som lider.

Samme oppfordring kommer fra Middle East Concern:

– Irakiske kristne trygler om forbønn for situasjonen i Mosul-regionen, melder de.

Forsvinner til Vesten

Mange av de kristne familiene som har flyktet fra Mosul, har funnet tak over hodet i klostre og kirker i regionen. Også skoler i kristne landsbyer har åpnet dørene, i følge World Watch Monitor.

Problemet er hvor de skal dra videre. Kristne syrere som har flyktet til Tyrkia, forteller til Dagen at de ikke føler seg trygge i flyktningleirene. De foretrekker å bo hos slektninger og kjentfolk, eller i kirker og klostre hvis de ikke finner andre løsninger. Men dette er ingen holdbar løsning på sikt.

– Mange er i ferd med å miste troen på at det er mulig å bli boende i regionen. De vil gjøre som slektninger og naboer allerede har gjort og dra til Michigan, California, Sverige og andre steder i Vesten. Mosuls fall er et tungt slag for den irakiske staten, men for Iraks kristne kan det rett og slett bli ødeleggende, skriver Nina Shea, ansvarlig for religionsfrihet ved tenketanken Hudson Institute, i en kommentar.

ISIL

Den islamske staten Irak og Levanten (Islamic State of Iraq and the Levant ISIL) er en militant islamistisk gruppe som er aktiv i borgerkrigene i Irak og Syria.

Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida i Irak, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen, som de beskylder for overdreven voldsbruk og kaller frafalne fra islam.

Gruppen kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Blir om enn tårnene faller