Tegneren Renald Luzier, kjent som «Luz», jobbet for det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. I et nytt magasin skildrer han marerittene, søvnproblemene og paranoiaen han har følt etter at tolv kolleger ble drept i terrorangrepet i januar. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix

Luz tegner det tunge livet etter Charlie Hebdo-massakren

Mareritt, søvnproblemer, paranoia og politifolk som følger ham til toalettdøra. Slik er livet blitt for karikaturtegneren Luz etter at tolv kolleger ble drept i terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

I et nytt tegneseriehefte, som kom i salg torsdag, skildrer han det tunge livet etter at flere av hans beste venner og kolleger ble drept da to ytterliggående islamister angrep bladets redaksjonslokaler i Paris i januar.

Albumet har fått tittelen «Katarsis», som er gresk og betyr renselse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En dag mistet jeg evnen til å tegne, samtidig som jeg mistet en hel haug med venner. Den eneste forskjellen var at evnen til å tegne kom tilbake, litt etter litt. Både mørkere og lysere til sinns, skriver Luz i forordet.

Bladet er ikke uten humor, blant annet viser han hvordan han har en dialog med klumpen i magen, «som er der for å hindre at han glemmer», og hvordan han snakker med seg selv på graven til sin gode venn Charb, en av tegnerne som ble drept.

Selv overlevde han fordi han var en halvtime forsinket til et møte i redaksjonen.

Forside

Luz, hvis virkelige navn er Renald Luzier, tegnet forsiden på den første utgaven av Charlie Hebdo etter angrepet 7. januar.

Der er profeten Muhammed portrettert med en tåre på kinnet, en plakat der det står «Jeg er Charlie» og med tittelen «Alt er tilgitt».

Nylig uttalte tegneren at han ikke ønsker å bruke resten av livet sitt på Muhammed-karikaturer, og at han ikke ser noe poeng i å tegne dem mer. Tidligere denne uken ga han beskjed om at han forlater Charlie Hebdo, men han avviser at det skyldes interne problemer i bladet.

Pengekrangel

Før terrorangrepet slet Charlie Hebdo med økonomiske problemer. Siden har imidlertid pengene strømmet inn, både i form av gaver og som følge av at det første bladet etter angrepet solgte hele 8 millioner eksemplarer.

Dette har imidlertid ført til en bitter konflikt mellom ansatte og ledelsen om hvordan pengene skal brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I april ba 15 av bladets 20 ansatte, deriblant Luz, om at alle medarbeidere blir likeverdige eiere av bladet. Ledelsen ga mandag denne uken beskjed om at de 36 millionene som bladet har fått i gaver, skal «gis i sin helhet til ofrene».

Les også
– Danmark har ikke lært av norske terrorfeil
Les også
Charlie Hebdo-dokumentar i Cannes
Les også
Charlie Hebdo hedret på galla i New York
Les også
Charlie Hebdo uenig i sammenligning med Texas-skyting
Les også
Charlie Hebdo-tegner vil ikke lenger tegne Muhammed
Les også
Charlie Hebdos sjefredaktør kommer til Norge