En mann ble drept og tre politifolk såret da en mann åpnet skudd mot et debattmøte i København lørdag ettermiddag. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix

Islamkritiker: For farlig å delta i debattmøter

Hege Storhaug i Human Rights Service sier det er blitt for farlig å delta i åpne debattmøter. Hun krever politibeskyttelse.

Storhaug mener angrepet under et debattmøte i København lørdag ettermiddag er historisk, i negativ forstand.

– Det er første gang et debattmøte er utsatt for det som ser ut til å være et terrorangrep. Og det vil forandre mye både i Norge og Europa på hva du kan arrangere uten politioppbud. Det er forferdelig alvorlig, sier Storhaug, som er informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service, til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier at det er blitt risiko ved å delta i samfunnsdebatter. Senere i år skal hun delta i en debatt i Bergen. Hun krever politibeskyttelse.

– Jeg skal til Bergen i begynnelsen av juni, i en åpen debatt om islam og homofobi. Der er også Christian Tybring-Gjedde (Frp) invitert. Jeg har sagt til ham tidligere at ingen av oss kan gå inn der uten politibeskyttelse, slik situasjonen er nå, sier Storhaug.

Hun slår fast at angrepet i København lørdag har skremt henne.

– Jeg har vært opptatt av å ikke formidle frykt gjennom alle årene jeg har vært aktiv i samfunnsdebatten. Jeg har fått spørsmål fra journalister om jeg er redd hele tiden, og alltid sagt nei. Men det er ikke situasjonen lenger. Man må være realist, sier hun.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Angrepene i København

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

* Lørdag ettermiddag, rundt klokken 15.30, ble en 55 år gammel mann drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild med automatvåpen mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro.

* Tre politifolk ble såret, to av dem var livvakter fra sikkerhetspolitiet PET.

* Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet i en Volkswagen Polo.

* Klokken 16.17 lørdag ankommer mannen, som politiet senere utpekte som hovedmistenkt, en adresse i Nørrebro i drosje. 20 minutter senere kommer han ut igjen, viser overvåkingsbilder politiet har innhentet.

* Fra klokken 23 setter en styrke fra PET boligen under overvåking. Mannen er på dette tidspunktet fortsatt ikke identifisert.

* Like før klokken 1 natt til søndag åpnet en person ild mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. En ung jødisk mann ble drept, mens to politibetjenter ble såret.

* Rundt klokken 5 ankommer den mistenkte adressen i Nørrebro. Politiet opplyser at de roper til mannen, som svarer med å åpne ild. Politiet skyter tilbake og tar livet av mannen.

* Søndag morgen opplyser dansk politi at de tror den drepte sto bak både angrepet ved Krudttønden i Østerbro og angrepet utenfor synagogen.

* Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset Krudttønden. Ingen av dem ble såret, og Vilks ble kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.

Les flere saker fra vår dekning av angrepene i København

(Kilder: NTB, Ritzau, TT, politiet i København)

Les også
Charlie-spaltist: – I kveld er vi alle danskerAngrepene i København
Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København
Les også
Lars Vilks – kompromissløs og kontroversiellFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
Jagland: – Ytringsfriheten er truet i hele Europa
Les også
Solberg: – Et avskyelig voldsangrep