Vivo-kjeden solgt til Norli Libris

Den kristne bokhandlerkjeden går ut av hendene på misjonsfolk og blir en del av Norli Libris sine butikker.

Varelageret blir kjøpt opp av Bjarøy AS, som skal selge dette videre i nærmeste tid.

Bobestyrer Espen R. Hamar bekrefter overfor Dagen at Norli Libris tar over boet sammen med Bjarøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De leverte det beste budet med hensyn til pris og rask overtagelse, sier Hamar til Dagen.

156 år etter at Lutherstiftelsens Bokhandel åpnet, er det slutt på arvtageren Vivo.

LES:Håper kristne aktører overtar Vivo

Vil fortsette

Men noen av de kristne butikkene vil fortsette.

– Vi har kjøpt syv butikker, som vi vil gjøre om til Norli-butikker, sier administrerende direktør i Norli Libris, John Tomasgaard.

Vivo-kjeden bestod av i alt 21 butikker.

Fredag klokka 13:00 gikk fristen ut for å legge inn bud på Vivo. 15 ulike aktører hadde da meldt sin interesse for å ta over den kristne bokhandlerkjeden.

Også Mediehuset Dagen la inn bud. I tillegg ble Dagen invitert inn i ulike eierkonstellasjoner, men takket nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å gjøre kristen litteratur tilgjengelig for barn og voksne er utrolig viktig. Men hvis vi skal gjøre dette, må vi følge våre egne ideer og strategier. Derfor er det ikke aktuelt å bli en del av en konstellasjon av flere eiere, konsernsjef Geir Morten Nilsen tidligere på fredag.

Norli Libris-sjefen ønsker å lære av Vivo, og til en viss grad videreføre deler av utvalget innen kristen litteratur. Han tror også dette kan gi inspirasjon til de øvrige Norli og Libris-butikkene.

– Mange er opptatt av nisjen i Vivo. Vi vil i så stor grad som mulig videreføre denne i disse butikkene. Kanskje det er noe vi kan lære av Vivo-butikkene. Vi ser på dette som en positiv mulighet, sier Thomassen. 

Også noen av de ansatte i Vivo-butikkene som nå går over til Norli Libris vil få tilbud om fortsatt jobb.

LES:Den kristne bokens vei videre

Ulike samarbeid

Dagen kjenner til at flere aktører har jobbet med ulike samarbeid for å videreføre butikkene. Blant dem var Hermon forlag.

– Om vi skulle være med i en redningsaksjon blir det ikke alene, sa forlagssjef Svein Andersen tidligere denne uken.

De fleste av de 21 Vivo-butikkene i landet har vært stengt etter at det mandag 2. mai ble kjent at Vivo-kjeden ville gå til skifteretten. Konkursen ble formelt åpnet et par dager senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videreføres

Noen få butikker har imidlertid holdt det gående fordi de har andre majoritetseiere enn Vivo-kjeden. Blant dem er Vivo-bokhandlene i Lyngdal og Mandal.

I 2015 var underskuddet i virksomheten 3,7 millioner kroner. Etter nyttår gikk det enda verre. Fram til 1. mars var tapet 2 millioner kroner bare for disse to månedene.

Normisjon, som eide 85 prosent av selskapet, tilførte i vår 4,25 millioner kroner i frisk kapital i håp om at dette skulle gi et varig oppsving. Da dette ikke ga det ønskede resultat, var oppbudsbegjæring eneste utvei.

Butikkene i Grimstad, Ålesund/Moa, Molde, Lillestrøm, Nærbø, Lillesand og Ulsteinvik vil bli videreført innenfor Norli-kjeden, skriver Vårt Land.