PRESTEFORENINGEN: Leder i Den norske kirkes presteforening, Gunnar Mindestrømmen.

– Vi burde gått noen ekstra runder

– Vi skulle ha kjørt en bredere organisatorisk behandling av saken enn vi gjorde. Det har vi tatt kritikk på, sier leder i Den norske kirkes presteforening, Gunnar Mindestrømmen.

I desember 2013 meldte Dagen at rundt 50 medlemmer hadde meldt seg ut av Presteforeningen.

Bråket startet da foreningens sentralstyre enstemmig vedtok at det burde innføres en liturgi for vielse av samkjønnede par. Foreningen la siden lokk på de nøyaktige utmeldingstallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå viser tall som Vårt Land har hentet inn at mer enn 200 personer meldte seg ut av Presteforeningen i forbindelse med homofili-utspillet. Av disse var 123 yrkesaktive og 84 pensjonister.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

– Vi prøvde å si at vi skulle ta vare på alle medlemmer med ulike syn i spørsmålet. Vi vil ta vare på de konservative, men også på de som er enig med flertallet i Bispemøtet, men det ble oppfattet som at vi var ensidig opptatt av å ivareta hensynet til de som vil ha likekjønnet ekteskap, sier Mindestrømmen.

I januar i fjor slapp Dagen nyheten om at Mørebiskop Ingeborg Midttømme også meldte seg ut av foreningen. Til avisen sa hun at hun opplevde at Presteforeningen ikke representerte henne lenger.

– Jeg er lite fornøyd med måten foreningen har håndtert denne saken på. Foreningen vet godt at det er Kirkemøtet som tar avgjørelsen, og jeg opplever at representantskapet bidrar til at det blir et stort trykk inn mot kirkemøtedelegatene, sa biskopen til Dagen. Hun definerte representantskapets handlingsmåte som «tung lobbyvirksomhet» inn mot Kirkemøtet.

Egil Morland, Kirkemøtedelegat og tidligere leder av Presteforeningen, har også meldt seg ut. Han peker på at utspillet til foreningen utelukkende har skadet den selv.

– Men det har også hatt negative konsekvenser for enkelte som har mistet sine pensjonsrettigheter, sier han til Dagen. Han kjenner til prester som dette har kostet mye for, men også til prester som ikke har våget å melde seg ut på grunn av tapet det ville påføre dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er uaktuelt for Morland å melde seg inn igjen.

– Jeg trengte ikke mer enn at det ekstraordinære møtet i Presteforeningen hadde nullet ut vedtaket som ble gjort. Det gjorde de ikke.

Tor Dag Kjosavik (72) er tidligere prest og Etiopia-misjonær for NMS. Han er glad for de høye utmeldingstallene.

– For min del kunne det vært flere, sier pensjonisten.

Heller ikke han vil melde seg inn igjen:

– Nei, ikke før det kommer et klart utsagn om at de går bort fra vedtaket sitt om å utarbeide liturgi for samkjønnet ekteskap.

Ifølge VL har 26 utmeldte medlemmer meldt seg inn igjen i foreningen nå. Gunnar Mindestrømmen sier foreningen er i dialog med tidligere medlemmer, «selv om temaet ikke har vært debattert mye» i etterkant av utspillet.

– Sterke og tydelige kritikere har fått markert seg, og vi respekterer dem for det. De er velkomne tilbake om de ønsker det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sakspapirene til Presteforeningens generalforsamling som skal foregå i Alta 16.-18. mars, står det at foreningen ved inngangen til året hadde 2.276 medlemmer, mot 2.592 ved inngangen til 2012. Det tilsvarer en reduksjon på 316 personer.

Gunnar Mindestrømmen sier det ligger mye forskjellig i tallene.

– Vi har ryddet opp i medlemsregisteret. En god del medlemmer har vært passive, og vi får ingen respons når vi kontakter dem, forklarer han.

– Vi opplever det ikke som dramatisk, men det er klart at vi skal være våkne fordi organisasjonsgraden faller på alle samfunnsområder.

Presteforeningen

Sentralstyret i Presteforeningen vedtok enstemmig i desember 2013 at det bør innføres en liturgi for vielse av samkjønnede par. Som begrunnelse oppga de at dette var den logiske konsekvensen av standpunktet til flertallet av biskopene.

På det tidspunktet svarte et flertall på åtte biskoper ja til at Den norske kirke kunne vie par av samme kjønn, men hadde som et kompromiss foreslått at det ble innført en forbønnsliturgi for borgerlig inngåtte ekteskap. Det ville ikke mindretallet på fire slutte seg til.

Rundt 50 hadde meldt seg ut da Dagen snakket med Presteforeningen 18. desember 2013.

Nå viser det seg at 123 yrkesaktive og 84 pensjonister meldte seg ut etter foreningens homoutspill.

Les også
Kirketopp vraket i eget bispedømmeEgil Morland
Les også
Rush av presteutmeldinger etter homo-utspill
Les også
Hun skal kjempe mot kirkelig forgubbingPrestemangel
Les også
Prestene trekkes i lønn for å aksjonere