Palestinere som protester mot den planlagte raseringen av Khan al-Ahmar, i basketak med israelsk politi onsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

Israel forbereder rasering av palestinsk landsby

Demonstranter forsøker å stanse bulldoserne i en beduinlandsby som Israel vil rasere på Vestbredden.

Israel fikk klar beskjed av Norge allerede i juni om ikke å iverksette beslutningen om å rive landsbyen Khan al-Ahmar, der det ligger en delvis norskfinansiert barneskole.

Storbritannia og Frankrike har også sluttet seg til FNs menneskerettsråds krav til Israel om å la være å rive boligene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel har sendt flere styrker til landsbyen, og de rundt 180 innbyggerne fikk onsdag beskjed om at soldater har fått ordre om ta over veiene inn til landsbyen. Det gjør at innbyggere frykter at rivingen av boligene i Khan al-Ahmar er nært forestående.

Onsdag ble titalls personer skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og demonstranter i landsbyen øst for Jerusalem.

Palestinere som protesterer mot den planlagte raseringen av Khan al-Ahmar, i basketak med israelsk politi onsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

B'Tselem-ansatt pågrepet

Frankrikes utenriksdepartement fordømmer den planlagte rivingen og fastslår at den er i strid med folkeretten, skriver avisa Haaretz. Storbritannia gjentok onsdag sin fordømmelse av planene og har protestert til den israelske regjeringen.

Demonstrantene prøvde onsdag å stanse en israelsk bulldoser, og noen demonstranter klatret oppå den i protest. Elleve personer ble pågrepet, flere av dem for å ha kastet stein, ifølge israelsk politi.

Blant de pågrepne var en av lederne i den israelske menneskerettsgruppa B'Tselem, opplyser organisasjonen.

Flere til sykehus

35 personer ble skadd, fire av dem er brakt til sykehus, ifølge palestinsk Røde Halvmåne. Politiet sier tre israelske betjenter er blant de skadde, og at en av dem er brakt til sykehus.

Israel mener Khan al-Ahmar og den norskstøttede skolen ble bygget på ulovlig vis. Aktivister mener at landsbybeboerne ikke hadde noe annet alternativ enn å bygge boligene uten byggetillatelser, fordi papirer så godt som aldri gis til palestinere i de delene av Vestbredden der Israel har full sivil kontroll.

Palestinske unger ser på en israelsk bulldoser i beduinlandsbyen Khan al-Ahmar onsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

Norge tok opp saken

Israel har tidligere revet et stort antall palestinske hjem på Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i Stortinget i juni at Norge har tatt saken opp direkte med israelske myndigheter og bedt om at landsbyen ikke rives.

– Vi er godt kjent med den vanskelige situasjonen for innbyggerne i Khan al Ahmar. Norge har også tidligere oppfordret Israel til å trekke ordre om riving av flere bygninger og annen infrastruktur, sa Søreide.

Les også
Fikk nytt liv i Israel
Les også
«Opprørsmynter» funnet i Jerusalem
Les også
Bor ved israels fredeligste grense – nå trues de fra nord
Les også
Palestinsk tenåring som knivstakk israeler ble skutt og drept
Les også
Israel: – 20 pågrepet da Hamas-celle ble rullet opp
Les også
Palestiner skutt og drept i Hebron