Palestinere demonstrerte også tirsdag i Ramallah med krav om at sanksjonene mot Gazastripen oppheves. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

Abbas forbyr demonstrasjoner ut uka

Den palestinske regjeringen i Ramallah legger ned midlertidig forbud mot demonstrasjoner etter flere protester mot president Mahmoud Abbas.

Sist søndag deltok hundrevis av palestinere i en gatedemonstrasjon i Ramallah på Vestbredden.

Demonstrantene krevde at Abbas opphever straffetiltakene mot den Hamas-drevne Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arrangørene anslo at 2.000 mennesker deltok i søndagens protest, som var et sjeldent uttrykk for opposisjon i Ramallah, der den palestinske selvstyremyndigheten holder til.

Onsdag melder det offisielle nyhetsbyrået Wafa at ingen protestløyver vil bli gitt de kommende dagene. Begrunnelsen er id – den muslimske høytiden som markerer slutten på ramadan, som ventes å starte fredag.

– For å legge til rette for borgernes normale liv i denne perioden, er det forbudt å gi tillatelser til å organisere marsjer eller samlinger som vil ramme borgernes bevegelser og forstyrre dem, heter det i meldingen.

Arrangørene av en ny protestmarsj lovet å trosse forbudet allerede onsdag kveld.

– Den israelske okkupasjonen er hovedansvarlig for blokaden av Gazastripen, men president Abbas gjør ting verre ved også å straffe familier kollektivt der, sier aktivisten Fadi Quran.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006. Året etter brøt det ut kamper mellom ulike palestinske fraksjoner, noe som endte med at Hamas jaget Fatahs sikkerhetsstyrker ut av Gaza. Abbas, som tilhører Fatah, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsatte å styre i enklaven.

NTB-AFP

Les også
Abbas kaller hjem sin USA-utsending
Les også
– Begynnelsen på slutten for Abbas
Les også
Abbas innlagt på sykehus for tredje gang på en uke
Les også
Abbas blir behandlet for lungebetennelse
Les også
Abbas blir utskrevet fra sykehus på søndag