Israel bryter med UNESCO

Israel bryter samarbeidet med UNESCO etter at FNs kulturorgan vedtok to resolusjoner om Øst-Jerusalem.

UNESCOs endelige avstemning skjer først neste uke, menIsrael har reagert kraftig på resolusjonene som ble vedtatt på komiténivå torsdag. Her refereres det til «det okkuperte Palestina» og behovet for å «verne den palestinske kulturarven og Øst-Jerusalems særegne karakter».

Israels utdanningsministerNaftali Bennett anklager nå UNESCO for å ignorere «flere tusen år med jødisk tilknytning tilJerusalem».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et brev sendt til UNESCO-direktørIrina Bokova hevder Bennett videre atFN-organet bistår «islamistisk terror».

– Jeg har bedt Israels nasjonale UNESCO-kommisjon om å stanse alle faglige aktiviteter med den internasjonale organisasjonen, skriver ministeren.

Bennett leder det ultranasjonalistiske partietJødisk Hjem.

Arabiske land

UNESCOs resolusjoner henviser til høyden som huseral-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby – som regnes som islams tredje helligste sted. FN-organet nevner i teksten ikke at stedet også regnes som hellig for jøder, som kaller det forTempelhøyden.

Resolusjonene ble lagt fram av flere arabiske land, deriblant Egypt, Libanon og Algerie, og ble vedtatt med 24 stemmer for og seks stemmer imot. 26 av medlemmene i komiteen lot være å stemme, og to var ikke til stede.

Betent strid

Jerusalems status er det mest betente temaet i den langvarige konflikten. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en fremtidig uavhengig stat.

Torsdag kommenterte også Israels statsministerBenjamin Netanyahu striden med UNESCO.

– Å si at Israel ikke har noen tilknytning til Tempelhøyden og Vestmuren er som å si at Kina ikke har noen tilknytning til Den kinesiske mur eller at Egypt ikke har noen tilknytning til pyramidene, sa han.