Bygger bedehus til 70 millioner

Da to av tre bedehus ble lagt ned på Lillesotra bestemte to pensjonister seg for å satse stort.

Det var ikke så mange tegn til vekst for fem år siden. To av tre bedehus på Lillesotra, i Fjell kommune, stod tomme. Bare Brattholmen bedehus var igjen.

– Vi ble færre og færre, sier pensjonist Inge Ree (78).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så skjedde det få hadde trodd skulle skje. Et økende antall småbarnsfamilier begynte å finne veien til bedehuset. I løpet av fire år ble oppmøte tredoblet. Bedehuset ble for lite, og menigheten måtte flytte inn i Bildøyhallen. Men også den ble for liten.

Nå skal de 300 aktive bedehusfolkene snart flytte inn i områdets mest fasjonable forsamlingssal. Det takket være visjonene til noen eldre herremenn.

Kjøpte fjell

– Vi var fire personer som kjøpte denne tomten for fire år siden, sier Atle Våge.

Tomten bestod av fem mål med hardt fjell inntil veien som fører ned tilDanielsen skole og Sotra idrettspark. Men de fire herrene så potensialet i fjelltomten.

Etter at fjell var spreng bort og fjernet, og grunnarbeidet var ferdig hadde de fire investorene betalt det dobbelte, altså åtte millioner kroner.

Ti timers dag

Straume Forum åpner dørene i midten av september og gir plass til 500 stoler. Brattholmen bedehus skal selges.

– Hvis vi vokser kan vi bygge litt om og få plass til 700 personer, sier Våge, men retter seg selv:

– Når vi vokser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det er ingen tvil om at byggeprosjektet er et steg i tro.

– I 30 år har vi drømt om å samle de tre bedehusene i ett stort bygg. I 50 år har vi bedt om vekkelse, forteller Inge Ree.

Da veksten begynte for fire år siden skjønte de at tiden var inne for å satse.

Men Våge og Ree har gjort mer enn å be. Hver morgen klokka ni tropper de opp på byggeplassen. Ree kjører stein med traktor og rydder boss. Våge følger opp arbeidere og jobber administrativt. Slik går timene fram til klokka tre. Da tar de to timers pause for så å fortsette frem til klokka ni. Hver dag. De siste åtte månedene.

– Vi tror på dette, sier de.

I alt er det tre pensjonister som tilbringer dagene sine på byggeplassen uten å få betalt.

Menigheten betaler

Men hardt arbeid er ikke nok for å reise bygget som skal gi rom for tv-studio, lydstudio, barne- og ungdomsrom, sløydsal, kafe og bruktbutikk. Det må også penger til.

– Vi har et lån som går over 30 år. Menigheten kommer til å betale mesteparten via fast givertjeneste, forteller Våge, som også er styreleder i Straume Forum AS. Aksjeselskapet er navnet på byggeselskapet. I dag er dette heleid av Imf Straume, tidligere Brattholmen indremisjon. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menigheten står ikke alene om å betale regningen.Indremisjonsforbundet betaler rundt 20 millioner for å få kontorer i øverste etasje. I tillegg skal en bruktbutikk på gateplan skaffe menigheten nødvendige midler, og bygget skal leies ut i det åpne konferansemarkedet.

Bygget er 12 meter høyt. I møterommet på øverste plan er det 9 meter rett ned.

– Et bedehus som kan gi deg høydeskrekk, sier Våge og ler.