Ung satsing i gammel misjon

Det er få dager siden Vegard Soltveit (27) fikk vite at han er Israelsmisjonens nye assisterende generalsekretær. Norges nest-eldste misjonsorganisasjon ønsker å satse på folk i 20-årene frem mot år 2030.

Israelsmisjonen har i lengre tid planlagt veien videre. I forbindelse med «Veivalgsprosjektet» som handler om utsiktene fram mot 2030, er det nå bestemt at det i større grad skal satses på unge mennesker. Da er det kanskje ikke så rart at det nå ansettes en som selv er i målgruppen.

– Det virker som de har ønsket noen med nye, friske øyne og perspektiv. Når man ikke har vært så involvert organisasjonen og arbeidet, er det lettere å stille spørsmål ved hvorfor man gjør ting på en viss måte. Kanskje er det lettere for en ny person å se enda mer av potensialet som ligger der, sier Vegard Soltveit, organisasjonens nye assisterende generalsekretær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

27-åringen gleder seg til å ta fatt på oppgavene som venter.

I juni fikk han beskjeden om at jobben i Den Norske Israelsmisjon venter fra midten av august. Dermed var det bare å snu seg rundt og melde flytting til Oslo.

– Spennende med ny jobb og spennende med ny by, sier han.

Tross ung alder, har Soltveit lang fartstid innen misjon. Men i Israelsmisjonen er han ganske fersk.

– Jeg har ikke hatt særlig tilknytning til organisasjonen tidligere, og synes det er flott at det satses på en som er såpass ung til en slik stilling, sier han.

Indremisjons-bakgrunn

Man skulle kanskje tro at Soltveit nå var godt i gang med sommerferien og ladet opp til ny jobb og nytt ansvar, men når Dagen slår på tråden, er han på ferja, på vei hjem fra ungdomsleir.

I flere år har Soltveit vært ansatt som ungdomsleder iIndremisjonsforbundet. Nå er han altså i en avsluttende fase av Imf-jobben, hvor han har ledet unge mennesker i en rekke år. Det kommer godt med når han skal styrke misjonsengasjementet blant unge mennesker.

– Jeg har tro på å gi hverandre ansvar og tilknytning til arbeidet. Det er når vi får kjennskap til og står sammen med andre om et felles mål og visjon, at eierskapet får fotfeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og skal vi tro den påtroppende assisterende generalsekretæren, er det slik han ønsker å styrke Israelsmisjonen i årene framover.

– Ja, eierskap er utrolig viktig. Det er noe av det jeg ønsker å bygge, understreker han.

Stafettpinnen

Jorunn Andestad Langmoen har vært ansatt som assisterende generalsektær i Den Norske Israelsmisjonen siden 2008. Når hun etter åtte år gir stafettpinnen videre, går hun selv inn i en stilling som norsklærer, med særskilt fokus på fremmedspråklige ved Råholt ungdomsskole.

Hun har ivret for å gjøre organisasjonen mer ungdommelig og, hva skal man si, leken?

– Israelsmisjonen er en organisasjon med mye fokus-kompetanse. Da kan det også bli lange og tunge, men veldig gode bibeltimer. Jeg har jobbet med å forenkle språket og få inn mer lek og latter i organisasjonen.

Hun tror det senker forventningene - på en god måte.

– Da er man ikke så opptatt av å prestere. Israelsmisjonen har alltid vært en varm organisasjon, men vi har nok blitt enda mer lattermilde med årene, sier hun - og ler.

Hun ser på sosiale medier som en annen måte å nå sterkere ut til kommende misjonsentusiaster.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tradisjonelt har Israelsmisjonen lagt vekt på utstrakt kretsarbeid, med årlige møter i de ulike kretsene. Andestad Langmoen tror det i tiden framover vil bli enda viktigere å være til stede der de unge er.

– Som Facebook, Instagram og Snapchat. Det er fremtiden og det er faktisk der de unge befinner seg, sier hun.

Haifa-volontør

Hun hadde sitt første møte med Israelsmisjonen i 1980, som volontør i en messiansk kirke iHaifa. Siden den gang har hun vært reiseleder på en rekke Israelsturer.

– Det har gjort inntrykk å se utvikling i forsoningen mellom jøder og palestinere, forteller hun.

– Rett mann for jobben

Den avtroppende assisterende generalsekretæren er sikker på at 27-åringen som følger i hennes fotspor er rett mann for jobben.

– Han er moden for alderen og opptrer på en trygg og god måte. Han er utdannet innen historie og teologi, og trives godt sammen med ungdommer. Når man går ut av en jobb man er glad i, er det godt å vite at arbeidet hviler i gode hender, understreker Andestad Langmoen.

På sin side gleder Vegard Soltveit seg til å bli enda bedre kjent med organisasjonen og menneskene som utgjør organisasjonen. Grasrot, så vel som ansatte og kommende kollegaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kommer til å prioritere å reise rundt, bli kjent med kretsene, være til stede på ulike arrangement, og slik legge til rette misjonsengasjement, spesielt blant unge, sier Soltveit.

Bretter opp ermene

I veivalgsdokumentet ble det argumentert for å kutte både «Israel» og «misjon» i organisasjonsnavnet.

– Det har vært snakk om å endre navn på organisasjonen, men foreløpig er det kun et spørsmål uten et svar. Det handler om hvordan vi markedsfører og gjør oss selv aktuelle for alle aldersgrupper, forklarer Soltveit. Han påpeker at det på generelt grunnlag er vanskelig å drive misjon i Norge og motivere til misjonsarbeid.

– Men det gjør det jo ikke mindre viktig. Vi må brette opp armene og prøve. Vi må dele evangeliet og legge til rette for at mennesker i alle aldre får nød for at andre skal bli kjent med Jesus. En slik nød for andre skaper et dypt misjonsengasjement, understreker 27-åringen.