TUNGEN PÅ VEKTSKÅLEN: Leder Moshe Kahlon i partiet Kulanu avga sin stemme i Haifa tirsdag. Han har fått tilbud om å bli Israels neste finansminister, og han kan blimannen som gir Benjamin Netanyahu flere nye år som statsminister i Israel. FOTO: Jack Guez, APF PHOTO/ NTB Scanpix

Netanyahu fortsetter takket være Kahlon

Med støtte fra sentrumspartiet Kulanu kan Benjamin Netanyahu fortsette som statsminister i Israel. Venstresiden trodde på seier, men er svært skuffet over valgnederlaget.

Partileder Moshe Kahlon i det nye sentrumsprtiet Kulanu blir tungen på vektskålen som kan gi Benjamin Netanyahu mulighet til å fortsette som regjeringssjef i Israel.

Med sine ti seter i Knesset blir Kulanu det nest største partiet i en ny høyreregjering der Likud er størst med 30 representanter, Bajit Jehudi (Bennett) 8, Shas 7, United Torah Judaism 6 og Jisrael Beitenu (Liberman) 6 seter, til sammen 67 representanter i det nye Knesset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til sammen likning har Sionistunionen (24), Jesh Atid (11) og Meretz (4) til sammen 39 seter i Knesset. Selv med støtte fra Den forente listen (araberne) kommer de bare opp i 53 seter i Knesset.

Nøkkelen

Moshe Kahlon har i valgkampen vært nøkkelen som både høyre- og ventresiden har fridd til og bedt om støtte fra. Velger Kahlon å sympatisere med venstre-sentrums-partiene, vil de til sammen være 49 representanter i Knesset.

Får de til en avtale med Den forente listen (araberne), er det en teoretisk sjanse for at de kan danne ny regjering. Men den er høyst teoretisk.

For Moshe Kahlon er og har alltid vært Likud-politiker, og har innehatt verv som kommunikasjonsminister og minister for velferd og sosiale tjenester i tidligere regjeringer der Likud har vært med.

I valgkampen har Netanyhau åpenlyst fridd til Kahlon og tilbudt han stillingen som finansminister, en viktig stilling de fleste regner med Kahlon ikke har råd til å takke nei til. Han står for Likuds verdier og synspunkter i de fleste saker. Men han dannet sitt eget parti fordi han reagerte kraftig på Netanyahus prioriteringer der det meste dreide seg om sikkerhet og forsvar.

Likuds samvittighet

Kahlon er Likuds «dårlige samvittighet» overfor de fattige og svake i samfunnet. Med stor prisstigning og færre støtteordninger er det stadig flere som ikke har råd til mat og klær, husleie og kommunale avgifter.

En bedre sosialpolitikk har også vært hans hjertesak i valgkampen, og som finansminister i en ny høyreregjering under Netanyahu vil han få store muligheter til å påvirke den sosioøkonomiske politikken i Israel.

I vagkampen har han kun snakket om disse temaene og ikke kommentert andre store politiske spørsmål om det var aldri så fristende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Moshe Kahlon feier inn i Knesset med ti representanter for et helt nytt parti, som mange oppfatter som sentrumsfraksjonen i Likud. Velgerne har vært svært opptatt av levekostnader, og Kahlon traff dem hjemme i sine appeller.

Han holdt sine kort tett til brystet og falt aldri for fristelsen til å velge side i spørsmålet om hvem han ville støtte i statsministerstolen etter valget. Nå vil ha få æren for hvem som får det ærefulle oppdraget å lede Israels regjering framover.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Overraskende klar seier til Netanyahu etter opptellingen
Les også
Høyresiden dominerer i Jerusalem
Les også
– Israel skal ikke delesValget i Israel
Les også
Buji får flest seter – Bibi mest populær
Les også
Første TV-debatt for Netanyahu og Herzog