– Ærlig, men risikabel KrF-strategi

Å gå bort fra kravet om flytting av den norske ambassaden i Israel kan være en risikabel valgstrategi, mener forsker.

Johannes Bergh vedInstitutt for samfunnsforskning tror det er en risikabel strategi å fjerne seg bort fra det som har vært kjernesaker, så lenge det ikke er en masse velgere som hopper over tilKrF når de får en mer moderat profil.

LEDER:Verken til høyre eller til venstre

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bergh tror partiet ønsker seg en bredere profil, men stiller spørsmål ved hvor vidt de lykkes:

– Det er lite som tyder på at dette skjer. KrF har en utfordring med at de har en gruppe velgere som blir mindre fra valg til valg, uten noe stort tilsig av nye velgere, sier Bergh.

– Ikke en stor sak

– Ser vi en utvikling i KrF hvor de går bort fra de mer tradisjonelle standpunktene?

– Det kan du si. De har villet bli et bredere kristendemokratisk parti, og det har ført til at de sier farvel til noen av de standpunktene som har kjennetegnet partiet, sier Bergh.

Han tror ikke at ambassadesaken vil ha stor betydning:

– Det kan være en sak som får folk til å mobilisere, og som øker entusiasmen. Hvis de går bort fra standpunktet så kan det virke demobiliserende, sier Bergh til Dagen.

– Det er nok likevel ikke en stor og viktig sak, selv for KrFs velgere.

– Ikke overraskende

Professor i sammenliknende politikk vedUniversitetet i Bergen,Frank Aarebrot, tror at KrF forsøker å harmonisere seg i forhold til det som er norsk utenrikspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det overraskende at de foreslår å fjerne dette kravet?

– Nei, det er mer saklig, sier professoren og legger til:

– Det er ingen som har noe imot at de selv kaller Jerusalem for sin hovedstad, men det å anerkjenneJerusalem – som ligger i et okkupert område – vil fjerne et av pressmidlene man har for å fåIsrael til forhandlingsbordet.

Skiller seg fra Bondevik

Professoren sier at KrF nå er inne i en prosess hvor de arbeider med programmet sitt, og merker seg at dette forslaget går bort fra detBondevik-regjeringen gjorde i sin tid:

– Det er ærlig å gå på valg på å ikke ville flytte ambassaden. Bondevik gikk på valg på at han ville flytte ambassaden til Jerusalem men gjorde det aldri, sier Aarebrot.

DEBATT:Drømmen om sentrum

Han tror at partiet forsøker å unngå saker hvor de vil få nei fra både høyre- og venstresiden, og trekker frem at selv ikkeDonald Trump har tatt til orde for flytting av den amerikanske ambassaden fraTel Aviv.

– KrF ønsker ikke å legge seg til høyre for Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fall i oppslutning

På en meningsmåling gjennomført av Bergens Tidende faller KrF til 3,7 prosent oppslutning i Bergen.

Frank Aarebrot tror ikke dette har noen sammenheng med ambassadespørsmålet, og tror ikke at nedgangen vil bli varig. Frank Aarebrot sier at det nå foregår et arbeid med å forme partiets politikk i programkomiteene.

– Tror du denne nedgangen også vil gjenspeiles på nasjonalt plan?

– Nei, det er ingen tegn til det. De nasjonale meningsmålingene viser lite endring i oppslutningen til KrF, sier professoren.

– I Bergen samarbeider de til venstre, og der er det en justering som må til for en del av velgerne.

Professoren sier at det er andre ting som er fremme hos KrF-velgerne, og trekker frem at partiet «pusser opp» profilen sin på blant annetkontantstøtte ogbioteknologi.

– Det foregår mye tenking i KrF. Man har store verdispørsmål somhomofili,abort og forslaget med en tenkepause ved utførelsen av abortinngrepet, sier Aarebrot.