Filippinenes president Rodrigo Duterte sammen med landets politisjef Oscar Albayalde. Duterte har med seg en større delegasjon militære og politi når han søndag reiser til Israel. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix

Duterte til Israel for å handle våpen

Når Filippinenes president Rodrigo Duterte søndag kommer på statsbesøk til Israel, er det i stor grad for å handle våpen.

Det fire dager lange besøket i Israel er det første en filippinsk leder gjør siden de to nasjonene opprettet diplomatiske forbindelser for 60 år siden.

Under besøket skal Duterte ha samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu og møte noen av de tusener av filippinske fremmedarbeiderne i Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Duterte har siden han ble valgt, distansert seg noe fra Filippinenes tradisjonelle allierte USA og i stedet søkt varmere diplomatiske og kommersielle bånd til Russland og Kina.

Flere store våpenkontrakter mellom USA og Filippinene er opphevet på grunn av bekymring for Dutertes krig mot narkotika, som har kostet tusener av mennesker livet.

Men handelen med Israel går på skinner. Etter at Duterte ble valgt, er Filippinene blitt et stort, nytt marked for israelsk våpeneksport, og nye milliardkontrakter kan være i emning i forbindelse med at landet planlegger en større overhaling av sitt forsvar, denne gangen mer uavhengig av USA.

– Besøket er for å søke et alternativt marked for våpen til våre væpnede styrker og vårt politi, sier Henelito Sevilla ved Universitetet i Filippinene.

Filippinske myndigheter sier selv at de forventer at det undertegnes kontrakter om våpen under besøket, i tillegg til avtaler om arbeidskraft, som er en av Filippinenes viktigste eksportartikler.

Besøket blir fulgt med oppmerksomhet på grunn av Dutertes mange provoserende uttalelser og alle de utenomrettslige drapene i krigen mot narkotika. Han ble blant fordømt internasjonalt for å ha sammenlignet seg selv med Hitler.

– Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner rusavhengige i Filippinene, og jeg ville gladelig massakrere dem, sa han i 2016.

Les også
Israel foreslår «militær koalisjon» mot Iran
Les også
Kraftig økning i våpeneksporten fra Israel
Les også
Israels «jernkuppel» kraftig forbedret
Les også
Filippinenes president besøker Israel i september
Les også
Tyrkia vil boikotte elektronikk fra USA