Russland hevder Tyrkia leverer bombedeler til IS

Russland har beskyldt Tyrkia for å forsyne ekstremistgruppen IS med deler til hjemmelagde bomber.

I et brev til FNs generalsekretærBan Ki-moon skriver Russlands FN-ambassadør at slike bomber ofte brukes til «å utføre terrorhandlinger». AmbassadørVitalij Tsjurkin skriver at en analyse av kjemiske komponenter i eksplosiver som er beslaglagt fraIS i områdene rundt byene Tikrit og Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, «antyder at de er produsert i Tyrkia eller levert til Tyrkia uten tillatelse til videre eksport».

I brevet, som ble kjent onsdag, beskylder Tsjurkin fem tyrkiske selskaper for å levere kjemikalier og andre komponenter til IS. Han sier det er påfallende at IS-krigere bygger bomber med deler produsert av amerikanske, svenske og sveitsiske selskaper og at disse delene til dels er handlet ulovlig via Tyrkia. En talsmann for Tyrkias utenriksdepartement kaller brevet «det nyeste eksempelet på russisk propaganda rettet mot Tyrkia, og at det som sådan ikke kan tas alvorlig».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forholdet er anstrengt mellom de to landene som støtter hver sin side i den syriske borgerkrigen. Russerne har alliert seg med presidentBashar al-Assad, mens Tyrkia støtter opposisjonen i den fem år lange konflikten. Spenningen steg ytterligere da Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly nær grensen til Syria i november i fjor.

Russlands president har også beskyldt Tyrkia for «å tillate at terrorister tjener penger ved å selge olje som er stjålet fra Syria», og høytstående russiske offiserer har beskyldt den tyrkiske presidentenRecep Tayyip Erdogan og hans familie for personlig å ha tjent penger på oljehandel med IS.