Kim Jong-uns tante og onkel bor i USA

En tante og en onkel til Nord-Koreas leder Kim Jong-un hoppet av til USA i 1998 og lever et vanlig middelklasseliv utenfor New York, skriver Washington Post.

Avisen har møtt 60 år gamle Ko Yong Suk og ektemannen Ri Gang, som forteller til avisen at de driver et renseri og har oppdratt barna sine som amerikanere.

Ko tok vare på Kim da han gikk på skole i Sveits og kommer med enkelte personlige avsløringer. Blant annet sier hun at diktatoren er født i 1984 – ikke i 1982 eller 1983, slik det har blitt antatt – og at han som barn var så besatt av basketball at han sov med en ball i sengen. Hun sier at de levde som en vanlig familie i Sveits, et familieliv som inkluderte skiferie i Alpene, sommerferie på den franske Rivieraen og besøk til Disneyland utenfor Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kim var ingen bråkmaker, men han hadde kort lunte og var ikke særlig tolerant, forteller hun.

Måneder med forhør

Ko og Ri hoppet av i 1998, fordi Kos søster hadde dødelig brystkreft, og de fryktet de ikke ville være nyttige ofr regimet lenger. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA forhørte dem på en amerikansk militærbase i Tyskland i flere måneder, før de ble sendt til USA. Ekteparet sier de ikke kunne gi CIA den informasjonen organisasjonen ønsket seg, ettersom de «ikke hadde noe med forsvaret å gjøre».

To journalister fraWashington Post intervjuet paret i 20 timer hjemme hos dem, noen timers kjøretur fra storbyen New York. Verken navnene de lever under i USA eller nøyaktig hvor de bor blir oppgitt i artikkelen.

Vil bygge bro

Ko ønsker ikke å reise tilbake til hjemlandet, men Ri kunne tenke seg det. Han sier han vil hjelpe til med å bygge bro mellom USA og Nord-Korea.

– Hvis Kim Jong-un er slik jeg husker ham, kunne jeg møte ham og snakke med ham, sier han.